Ingezonden brief

Animo-reactie op de bomenkap langs de N271.

Veel ingediende zienswijzen op een paar kleine bestemmingsplanwijzigingen hebben geen enkel resultaat gehad op de inhoud van de provinciale plannen in de vorm van de Reconstructie Rijksweg N271 Milsbeek-Mook.

Hoe kunnen zoveel reacties van zoveel direct betrokken ervaringsdeskundigen zó worden genegeerd?

  1. 1. Over de zaken in de zienswijzen, te weten de wijziging van het vijfzijdig kruispunt bij de Pastoorsdijk en de Vagevuurweg, het verplaatsen van de twee aan te leggen snelheidsremmers rond Plasmolen en de kap van 74 bomen, gaat het bestemmingsplan niet.

  2. 2. Het college van burgemeester en wethouders (inclusief een wethouder die natuur en landschap in haar portefeuille heeft) spreekt over ‘een ander bevoegd gezag’, namelijk de provincie Limburg.

  3. 3. Onze gemeenteraad laat alles zomaar gebeuren ondanks al die ingediende en voorgelezen zienswijzen in een digitale vergadering, want immers ‘de provincie is bevoegd gezag’ en de zienswijzen gaan niet over de drie kwesties van punt 1 maar over een paar kleine wegverleggingen.

  4. 4. Er zijn nationale voorschriften die de gemeente ogenschijnlijk buitenspel zetten, zoals de afstand van bomen tot een in- en uitrit, alle ten behoeve van de vermeende verkeersveiligheid.

  5. 5. De gemeente Mook en Middelaar heeft, in tegenstelling tot de gemeente Gennep, geen enkele invloed op de kap van bomen langs de Rijksweg omdat er blijkbaar in het verleden geen kapvergunningsprocedure is vastgelegd.

  6. 6. De officiële door de gemeenteraad ingestelde Adviesraad Natuur en Milieu kan om allerlei redenen niets betekenen in deze zaak.

Zó kon het gebeuren dat die 74, vaak majestueuze, lindes en eiken werden gekapt, hetgeen ook al gebeurde met de eiken op het spoorwegtalud. En ja, er is een zekere mate van herplant, maar hoe kun je soms 80 jaar oude bomen compenseren met het formaat ‘jonge sprietjes’?

En stichting Natuur- en Milieugroep Animo? Ook die stond buitenspel, ondanks de actie met de grote witte kruisen. Jammer dat de instanties die iets hádden kunnen doen het helaas lieten afweten… 

Namens Natuur-en Milieugroep Animo,

Peter Giesberts, voorzitter.

Mook.