Aardhommels met jonge buizerds. (foto: Henny Brinkhof)
Aardhommels met jonge buizerds. (foto: Henny Brinkhof) Foto: Henny Brinkhof

Aardhommels gezocht

GROESBEEK - Al meer dan 25 jaar komen en gaan de Aardhommels in het nest bij De Tullekesbom in Groesbeek. Jarenlang verzamelen ze zich daar, maar op een gegeven moment worden ze te oud en vliegen ze voorgoed uit. 


Altijd staan er jonge exemplaren klaar om hun taak over te nemen, om samen met andere aardhommels op ontdekkingstocht de natuur in te gaan. Samen met vrijwilligers: bioloog Henny Brinkhof, verkenner Erik Lamers en oud-aardhommel Britt Kuipers.

Afgelopen seizoen waren er voor het eerst zoveel overjarige aardhommels die uitvlogen dat er wel heel weinig jonge overbleven. Daarom zijn we nu op zoek naar zeven nieuwe aardhommels van 9-10 jaar oud.

Aardhommels komen eenmaal per twee weken bij elkaar op zaterdagmorgen bij De Tullekesbom aan het Nijerf. Vandaar uit fietsen ze naar een natuurgebied in de omgeving waar ze wandelend of struinend op ontdekkingstocht gaan. Altijd komt er iets bijzonders op hun pad. Dat kan zijn een ree, een bijenwolf, een dassenburcht, een duivelsei, heksenboter of een zandhagedis. Soms mogen ze een jonge buizerd vasthouden of vangen ze de larve van een weidebeekjuffer of een groene kikker, of lopen ze door een eeuwenoud bos en vinden er zestig mierenhopen. Bijna altijd komen ze Urtica dioica tegen op hun pad. Kijk voor meer info op de website van de WMG, https://www.wmg-groesbeek.nl/jeugd.

"Heb je interesse, stuur dan een email naar Henny Brinkhof: h.brinkhof@kpnmail.nl. Wees er snel bij. Zaterdag 18 september is de eerste bijeenkomst."