Twee landschapschilders aan de Waal.
Twee landschapschilders aan de Waal. Foto: n.v. t.

Nieuwe stichting KCN 3 Oevers

en Kunstcollectief Gelderse Poort

REGIO - Sinds 1 april is Kunstcollectief Gelderse Poorten zelfstandige organisatie, gefaciliteerd door de ‘Stichting KCN 3 Oevers’. (Stichting Kunst-Cultuur-Natuur 3 Oevers).


Het grote verschil met eerdere jaren is dat het Kunstcollectief nu het hele jaar door activiteiten ontwikkelt voor de aangesloten kunstenaars.

Het doel is om  een sterkere verbinding tot stand te brengen tussen bezoekers aan de Gelderse Poort en de in totaal negentig beeldend kunstenaars, musici, dichters, dansers, theater performers en eigenaren van openbare expositie plaatsen. Allen wonen en/of werken in dit gebied of voelen  daar een sterke binding mee.  Dit geldt voor beide kanten van de rivier. Een rivierengebied waarvan de oeverbewoners altijd geologisch gescheiden bleven van elkaar, omdat er geen bruggen zijn tussen Nijmegen en Emmerich. Het fiets/voetveer tussen Millingen en de Bijland is de belangrijkste verbinding in dit gebied van de Gelderse Poort.

De betrokken gemeenten zijn Lingewaard, Zevenaar en Bergen Dal wat betreft de oevergebieden.

Een andere verschil met eerdere jaren is de verbinding die gezocht is met een aantal beheerders van Open Monumenten in het tweede weekend van september. Zij hebben zo de kans om een kunstenaar werk te laten tonen in een heel bijzonder gebouw. Dat is voor beide partijen plezierig en trekt zeker méér bezoekers.

Marjolijn Rigtering, voorzitter Stichting KCN 3 Oevers