Historische wal in de Heemtuin Malden. (foto: Dieuwke Oegema)
Historische wal in de Heemtuin Malden. (foto: Dieuwke Oegema) Foto: Dieuwke Oegema

Rondleidingen in Heemtuin Malden op Open Monumentendag

MALDEN - Op zondag 12 september staan er gidsen klaar om bezoekers te ontvangen in de Heemtuin Malden. Veel mensen kennen de Heemtuin als groene oase en prachtig natuurgebied. Maar in de Heemtuin is ook groen erfgoed te vinden. Daarom is de Heemtuin opgenomen in de wandel- en fietsroute van Open Monumentendag (zie www.erfgoedheumen.nl). De Heemtuin ligt aan het snelfietspad tussen Malden en Nijmegen aan de Bosweg 8A.


Op Open Monumentendag vertellen leden van de Heemtuin  bezoekers graag over de inspiratiebron van landschap op het terrein: een boerderijtje zoals dat tot honderd jaar geleden in deze omgeving gebruikelijk was.  Op de acht hectare vind je onder meer akkers, schraal grasland, een moestuin, een kruidentuin, meerdere stukken bos en vlechtheggen. Een aantal oude houtwallen in het terrein laat nog steeds zien hoe vroeger erfgrenzen werden afgebakend. Twee wallen zijn historisch en staan al ingetekend op oude kadastrale kaarten.


De Heemtuin is een prima plaats om even te rusten aan één van de picknicktafels of om zelf een rondwandeling maken. Kinderen kunnen in de speelboom klimmen of in de bijenstand zien hoe bijen leven. Voor wie meer wil weten zijn er op Open Monumentendag bij het Heemhuis leden aanwezig waarmee je een gesprek aan kunt knopen. Tussen 12.00 en 16.00 uur start er elk heel uur een rondleiding met een gids (maximaal twaalf personen, duur ongeveer een half uur).

Op de website van de Heemtuin Malden is veel informatie beschikbaar (www.heemtuinmalden.nl). Op de pagina ‘publicaties’ kun je het Natuurpad downloaden en zelf op elk moment een uitgebreid beschreven route lopen.