In Berg en Dal subsidie voor afkoppelen regenpijpen?

GROESBEEK – Inwoners uit Berg en Dal kunnen binnenkort subsidie krijgen als ze het regenwater voortaan in de tuin laten lopen en niet meer in het riool. De gemeente is bereid om acht euro per vierkante meter dak te subsidiëren met een maximum van 2.000 euro. 


Het regenwater loopt in veel gevallen nu nog van het dak, via de regenpijp zo het riool in. Door de regenpijp los te koppelen kan het water in de tuin stromen en vervolgens in de grond weg zakken waardoor de verdroging van de grond vermindert. Hierdoor komt er minder regenwater in het riool, waardoor er meer ruimte in het riool beschikbaar komt. Bij stortregens – zoals de laatste tijd – loopt het riool dan minder snel over en wordt de wateroverlast verminderd. “Met deze subsidie hopen wij dat de het voor de inwoners financieel aantrekkelijk te maken om hun regenpijp af te koppelen", aldus wethouder Sylvia Fleuren. Bij het afkoppelen wordt de regenpijp boven de grond afgezaagd, daarbij is het belangrijk dat het water wegstroomt van de woning. Dit voorkomt ook eventuele vochtproblemen. 

De gemeente heeft voor dit project een afkoppelcoach, die inwoners gaat helpen op welke wijze ze dit het beste kunnen aanpakken. De gemeenteraad zal overigens nog groen licht moeten gaan geven voor dit project, dat in de vele duizenden euro’s zal gaan lopen.