Steigers worden of zijn inmiddels al afgebroken. (foto: Joop Verstraaten)
Steigers worden of zijn inmiddels al afgebroken. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Ambtenaar Provincie geeft geen krimp

Werk aan kerk tot juni uitgesteld

GROESBEEK – De werkzaamheden aan de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek werden enige tijd geleden stopgelegd door de Provincie Gelderland. omdat het vermoeden bestond dat er vleermuizen zouden zitten. Volgens de faunamedewerker van de Provincie moet er eerst een onderzoek komen of er wel of geen vleermuizen aanwezig zouden zijn. Inmiddels stond een gedeelte van de kerk al in de steigers. 


Afgelopen week is de ambtenaar van de Provincie door het kerkbestuur uitgenodigd om naar Groesbeek te komen om nog eens ter plaatse te komen kijken en te praten of er een mogelijkheid is om de werkzaamheden aan het dak van de kerk voort te zetten. Het kerkbestuur heeft de ambtenaar er op gewezen dat stilleggen veel geld kost voor de parochie. Echter de ambtenaar liet zich niet van de wijs brengen en hield zich bij het standpunt dat het onderzoek naar eventuele vleermuizen steekproefgewijs ’s avonds en ’s nachts zal plaatsvinden en of er dan vleermuizen worden gesignaleerd. Dat gaat zeker duren tot juni 2022. 

Er zit niets anders op dan dat de steigers deze week worden afgebouwd, met alle kosten van dien. aldus Tom Weber die als vrijwilliger de reconstructie begeleidt. "Het enige wat we mogen doen is in de kerk het stucwerk repareren en in de kapel een glas-in-loodraam vervangen. Wij gaan nu kijken of deze kosten die in de vele duizenden euro’s lopen ergens verhaald kunnen worden."