glaswerk van Bert Sterk
glaswerk van Bert Sterk Foto: Bert Sterk

Expositie 'Onderhuids'

in het Kerkje van Persingen

PERSINGEN - Op 2 en 3 oktober is er een duo-expositie van Liesbet Optendrees schilderijen en Bert Sterk glaswerk in het Kerkje van Persingen.


De schilderijen van Liesbet Optendrees zijn het resultaat van haar zoektocht naar overeenkomst tussen mens en aarde. Ze wordt geraakt door barsten in de aarde die door de jaren zijn ontstaan, maar tevens door de lijnen in onze huid. De lijnen op aarde en op de mens zijn steeds aan verandering onderhevig, maar er zijn ook lijnen die altijd hetzelfde blijven en voor ieder mens uniek zijn, is dit ook zo bij de aarde vraagt ze zich af?

Deze vraagstukken inspireren haar om haar schilderijen laag voor laag op te bouwen. Ze noemt haar schilderijen 'herkenbaar abstract' mensen herkennen toch de structuren van de aarde en de mens.                                     

Achter het glaswerk van Bert Sterk schuilt een verhaal of beleving. Soms wordt het prijsgegeven door de titel, op een andere momenten laat hij het aan de kijker over om er een eigen invulling aan te geven. Daarnaast werkt hij vaak vanuit een thema, een voorbeeld van het thema 'Onbereikbaar' wordt tijdens deze expositie getoond. Het zijn grote geblazen bollen waarin tijdens het blazen portretten zijn gedrukt. Elk werk geeft een interne dialoog weer. Soms een gesprek met jezelf met een luchtbel ertussen, soms een stem op je schouder die ongevraagd advies influistert.

De technieken die Bert voornamelijk gebruikt zijn vormsmelten, waarbij het glas langzaam in een mal wordt gegoten of zandgieten, hierbij wordt het glas uit de hete oven geschept en in het geprepareerde zand gegoten. Met beide technieken ontstaat een matte of ruwe 'huid'.