Een van de nazaten van Stappershoef onthuld het nieuwe bord. (foto: Peter Hendriks)
Een van de nazaten van Stappershoef onthuld het nieuwe bord. (foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Ere wie ere toekomt op straatnaambordjes in Ooij

Algemeen

OOIJ – Op verzoek van Heemkundekring De Duffelt. Hebben drie straatnaambordjes in Ooij een toelichting gekregen wat deze heldhaftige personen in de oorlog hebben betekent. Cea en Ton van Dillen schreven het boek ‘Oorlogsgeweld in de Ooijpolder’. Zij waren van mening dat de drie Ooijse heldhaftige personen meer aandacht verdienden dan alleen de vermelding van hun achternaam op de straatnaamborden.

Burgemeester Slinkman was het hier mee eens. Er is nu een tekst aan de borden toegevoegd. In deze tekst staat wat de heren Van Steen, Stappershoef en Bouten hebben gedaan in de Tweede Wereldoorlog waardoor er straten naar hen vernoemd zijn. Burgemeester Slinkman heeft met enkele nabestaanden vrijdag 17 september de nieuwe straatnaamborden onthuld. 

Het betreft de volgende straten: Antoon van Steen, militair en Engelandvaarder kwam om 1944 in Kamp Mauthausen. Antoon gaf zijn leven voor de bevrijding van ons land.
Wim Stappershoef, slager in Ooij, verzetstrijder WO11 1940 -1945. Wim sloot zich in de oorlog aan bij de Amerikaanse 82ste luchtlandingsdivisie en hielp het Amerikaanse leger aan inlichtingen over de situatie in de Ooij. Daarnaast voerde hij nachtelijke acties uit zoals het wegbrengen van leden van de ondergrondse.
Meester Antoon Bouten, hoofd der school Ooij, verzetsman 1940 – 1945. Schoolhoofd Antoon Bouten was samen met zijn zonen Michel, Bart en Ton een belangrijke schakel in de Ooijse verzetsbeweging. Zij waren bereid voor honderden anderen iets te doen. Voor ondergedoken studenten, Joden, Franse krijgsgevangenen, geallieerde soldaten en piloten.