Drukte op het terras bij Nederlands Wijnbouw Centrum in Groesbeek. (foto: Joop Verstraaten)
Drukte op het terras bij Nederlands Wijnbouw Centrum in Groesbeek. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Wijnfeesten in afgeslankte vorm: knusser en gezelliger!

GROESBEEK – De wijngeesten in het Heuveldorp zijn een jaar na de coronacrisis niet doorgegaan, maar afgelopen weekend zijn ze doorgegaan in afgeslankte vorm. Zowel de bezoekers alsmede de exploitanten van de wijngaarden waren zeer tevreden, omdat het geheel bij iedere deelnemende wijngaard knusser en gezelliger was dan op een groot marktterrein. 

Ondanks het feit dat er weinig aandacht aan geschonken was – omdat men bang was voor de coronamaatregelen – was het een grote drukte bij de deelnemende wijngaarden. Ieder uur was er een treinrit tussen de verschillende wijngaarden. Bij het Nederlands Wijnbouwcentrum waren diverse activiteiten zoals proeftafel van Groesbeekse wijnen en internationale wijnen naast de rondleidingen door de wijngaard. Speciaal op de menukaart stonden de bekende borrelplanken, alsmede de broodjes hamburger. Troubadour Jan Willem van Opstal uit Nijmegen zorgde voor de muzikale omlijsting.


Bij wijngaard De Plack was het eveneens een drukte van jewelste. John en Virginie Grutters hadden er alles aan gedaan om het voor de gasten zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Naast de proeftafel met wijnen van de Plack en de uitleg over de wijnen konden de gasten eieren rapen bij de kipkar in de wijngaard. Om de inwendige mens te versterken kon men genieten van een broodje pulled chicken met koolsla of een uitgebreide borrel plank of een tosti gerookte kip. Ook was er duivenbier te verkrijgen van brouwerij Biberius.

De rondleidingen bij zowel bij het Nederlands Wijnbouw centrum als wijngaard De Plack werden gegeven door de Nijmeegse wijnkenner bij uitstek Wim Vermeulen die dit al dertien jaar doet. Het verbaast Wim dat steeds meer jongelui interesse hebben in wijn, of het nu rode of witte is...
Bij wijngaard Van Ditshuizen kon men naast de rondleidingen en het bezichtigen van de biologische tuinderij genieten van oesters en bubbels van Van Ditshuizen. Bij Wijngaard Klein Amerika was het terras open en kon men aanschuiven bij de wijnproeverij.