De Duitse raket van ruim een meter lang. (foto: Karel Knop)
De Duitse raket van ruim een meter lang. (foto: Karel Knop) Foto: Karel Knop

Groesbeker stuit op oorlogstuig

GROESBEEK – Een schatgraver uit Groesbeek is donderdagmorgen 1 oktober met zijn metaaldetector gestuit op een tweetal zwaar oorlogstuig op een akker op Klein Amerika, waar in oorlogstijd over en weer veel gevochten is. 

De metaaldetector sloeg zo aan dat hij er direct mee stopte en de politie van Groesbeek waarschuwde. Die op haar beurt schakelde de Explosieve Opruimings Dienst in Soesterberg in die direct naar Groesbeek afreisde. Na wat graafwerk op de aangegeven akker werd een levensgevaarlijke Duitse 8 centimeter raket aangetroffen alsmede een Engelse brisantgranaat. Beide projectielen waren volgens de EOD te gevaarlijk om er mee naar De But te gaan, waar normaliter gevonden oorlogstuig tot ontploffing wordt gebracht. Daarom besloot de EOD beide projectielen ter plaatse op de akker tot ontploffing te brengen nadat de omgeving even was afgezet uit veiligheid, aldus de aanwezige politieman Karel Knop die bij dergelijke vondsten wordt ingeschakeld. 

Door de EOD is met de schop een gat gegraven van enkele meters diep, waarin uiteindelijk de projectielen één voor één tot ontploffing werden gebracht. De knal viel overigens mee die was eigenlijk alleen in de omgeving te horen. Voor de medewerker van de EOD was dit zijn laatste ruiming. "Zoiets had ik niet verwacht; zo’n mooie raket op je laatste dag tot ontploffing te moeten brengen. Dat heb ik in mijn diensttijd nog niet meegemaakt", aldus de medewerker van de EOD.