Mallemolen moet voor miljoenen verbouwd worden. (foto: Joop Verstraaten)
Mallemolen moet voor miljoenen verbouwd worden. (foto: Joop Verstraaten) Foto:Joop Verstraaten

Fanfare Wilhelmina en De Maddogs in nieuwe Mallemolen?

GROESBEEK – Als het aan het gemeentebestuur van Berg en Dal ligt, dan moet de nieuwe Mallemolen in de nabije toekomst het bruisend, culturele en educatieve hart van Groesbeek gaan worden. Ook kunnen volgens het college fanfare Wilhelmina en jongerencentrum De Mallemolen naar De Mallemolen verhuizen. 

Zoals het er nu naar uitziet blijft de Openbare Bibliotheek op de begane grond van De Mallemolen gehuisvest, al waren die zelf liever naar het gemeentehuis gegaan. Ook moet er meer ruimte gaan komen voor het Agora-onderwijs van het Montessori College. "De tijd van pappen en nathouden is voorbij", aldus wethouder Annelies Visser het heeft allemaal al veel te lang geduurd (al tien jaar). Het gebouw moet dan in ieder geval weer vijftien jaar mee kunnen, daarvan is de wethouder overtuigd. Maar, laat ze weten, er is wel een flinke investering voor nodig van tussen de 4,5 – 5,5 miljoen euro, exclusief de tijdelijke huisvesting. 

De gemeenteraad mag zich er binnenkort uitspreken of zij dat geld er voorover heeft. De wethouder wil eerst een krediet van 225.000 euro om het proces in gang te zetten voor architectkosten en dergelijke. Het gebouw is in goede bouwkundige staat maar een reeks aan technische ingrepen is wel noodzakelijk. Het moet duurzamer en energiezuiniger en er moet meer daglicht binnen komen. Wat opvallend is, is dat de toekomstige beheerders via Open Inschrijving aangesteld zullen worden. Hierbij gaat de wethouder geheel voorbij aan de huidige beheerders die al jaren de kar in De Mallemolen trekken.