Lubbertschehof. (foto: Archief Gerrie Driessen)
Lubbertschehof. (foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Verpachting Den Lubbertschehof en bouwland Het Groote Vilje

Verpachting Den Lubbertschehof en bouwland Het Groote Vilje. Aangekondigd door de domeinen van Gelderland in het Staatkundig Dagblad van het Departement der Zuiderzee, 24 augustus 1813. 

Door Gerrie Driessen,
Heemkundekring Groesbeek

De verpachting den Lubbertschenhof betreft: 1. Een huis, bevattende een kleine kamer, keuken, kelders, washuis, kleine kelderkamer, zolder, een stal met strooien dak, verders een tuin en een naastgelegen kleine weide. 2. Een stuk bouwland, het Lubbertscheveld genaamd, en een perceel heide. 3. Een stuk bouwland, het Groote Vilje genaamd. (….) 

Het Vilje
De veldnaam Het Vilje is een eeuwenoud plaatselijk toponiem; de buurtschap ’t Vilje echter ontstond pas enige decennia ná de aanleg van de spoorbaan, zo omstreeks 1900. Mogelijk is de naam afgeleid van het toponiem het Vilt, in oude tijden de benaming voor een ongecultiveerd, ruw begroeid en nat stuk grond. Het Verbaal tot de landcaart van Groesbeek van 1768 omschrijft de meeste percelen grond daar als synde onaengemaakte hey of als een streek hey. Met name genoemd wordt het toponiem bij perceel nr. 299: ‘ een perceel hiephout HET VILJE met enige heyplacken’ (hakhout en heide)Eigenaar is de Heer Van Wachtendonck (de Heer van Groesbeek) die eveneens eigenaar is van de andere naastgelegen percelen waaronder: ‘een perceel  bouwland HET VILJE’. Op het terrein staat maar één boerderij, gepacht door landbouwer Gerrit Lamers. In 1786 bestond de grond in ’t Vilje dus uit bouwland, heide of struikgewas, doorsneden met enige veldpaden en de Groes-beek. Als in 1864 de spoorlijn Nijmegen - Kleef wordt aangelegd, is de grond daar in bezit van de heren Heijne en Montenberg. Na de verkaveling van de het terrein worden in ’t Vilje de eerste woningen gebouwd. Begin 1900 bestaat de buurt uit acht huizen, waarin een tiental gezinnen wonen. 

Op de foto: Lubbertse Hof aan de Cranenburgsestraat ca 1912. De oorspronkelijke hof stond meer richting ’t Vilje (Mariendaalseweg ). Deze omstreeks 1771 gebouwde boerderij is rond 1925 afgebroken en vervangen door de bovenstaande. Na in WOII verwoest te zijn, in 1951 herbouwd aan de noordzijde van de Cranenenburgsestraat. In 1968 door de gemeente gekocht waarna daar in 1971 Recreatiecentrum De Lubert met buitenzwembad, tennisbanen en midgetgolfbaan geopend werd. 

Voor meer informatie over Het Vilje zie ‘Rampspoed te Groesbeek' bladzijde 86 t/m 120.