Samen aan de frikandel. (foto: Joop Verstraaten)
Samen aan de frikandel. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Wordt het frikandel happen

met carnaval in Berg en Dal?

GROESBEEK – Drie prinsen/prinsessen uit de gemeente Berg en Dal hadden hun sleutel van de gemeente Berg en Dal nog niet ingeleverd. 

Dat gebeurde doordat op 8 maart 2020 de optochten vanwege de stormachtige wind werden afgelast. Plotseling werd op 15 maart 2020 de algehele lockdown afgekondigd, waardoor enkele prinsen en prinsessen met de gemeentelijke sleutel bleven zitten, onder wie Prinses Rita van carnavalsvereniging De Deurzakkers uit Ooij, Prins Mike Heijmans van carnavalsvereniging De Feestneus en de zestigste Prins Ummenie Andy Janssen carnavalsvereniging Net Aecht. 

De sleutels werden vrijdagmiddag op het gemeentehuis ingeleverd bij wethouder Sylvia Fleuren en burgemeester Slinkman in de raadzaal van het gemeentehuis. Burgemeester Slinkman heette alle carnavalisten welkom na deze lange tijd van stilte, wij kunnen langzaam aan de voorbereidingen van carnaval 2022 gaan beginnen, aldus Slinkman. Vervolgens kwam wethouder Carnaval Sylvia Fleuren aan het woord. ‘Het vorig jaar is alles misgegaan en daarom was ze blij de carnavalisten weer te zien. Wij zaten op de sleutels te wachten, aldus Sylvia Fleuren. Burgemeester Slinkman nam de sleutels weer in ontvangst. Prinses Rita van de Deurzakkers vond het jammer dat ze niet alles mee heeft kunnen maken, terwijl Prins Mike Heijmans het prinsenpak voor het eerst in het jaar weer aangetrokken had terwijl Prins Ummenie Andy Janssen van Net Aecht het een dubbelzinnig jaar vond.
Dit gebeurde onder toeziend oog van Prins Martijn van de Sokkenummers uit Leuth en Prins Luc den eerste van de Berggeiten uit Berg en Dal alsmede afgevaardigden van de overkoepelende organisaties HeLaHO en het SOK. Normaliter gaat dit gepaard met het traditionele haringhappen maar omdat bekend was dat enkelen niet zo van haring houden is voor de eerste maal het frikandelhappen ingevoerd.