Vervoersservice. (foto: swom)
Vervoersservice. (foto: swom) Foto: swom

'Word jij mijn collega-vrijwilliger?'

REGIO - "Vandaag heb ik dienst bij de SWOM. Het is een afwisselende dag met diverse ritten. Mijn eerste rit is om 9.30 uur, om 17.00 uur haal ik de laatste cliƫnt op", vertelt Andrea.

Er komen verschillende mensen voorbij. Op de ene klant moet je wat langer wachten, de ander moet je ompraten, omdat ze vergeten is waar ze naar toe moet. Je zorgt altijd dat ze veilig op de juiste plaats terecht komen. Sommigen vinden het zo fijn iemand te zien, ze beginnen al te praten wanneer ze de voordeur nog niet dicht hebben. Je hoort prachtverhalen van vroeger, wat ze allemaal hebben uitgehaald.

Er zijn klanten die apetrots zijn dat de fysio goed ging, hartstikke leuk. En er zijn er die al wat lekkers voor je klaar hebben liggen. Bij de een zit ik allerlei recepten uit te wisselen, met de ander praat ik over de oogst. De derde is verdrietig om haar verwant die in een verpleeghuis zit. En bij de vierde probeer ik een beetje zon te brengen, omdat ze al ver is weggezakt in de dementie. Het komt allemaal voorbij. Ik ben doodmoe, maar ik heb zo'n fijne dag gehad.

Het is zulk dankbaar werk. Persoonlijk krijg ik een beetje jeuk van dat woord. Maar het is een verrijking van je leven, echt waar. We zitten te springen om chauffeurs. Je hoeft niet hele dagen te rijden, een dagdeel is ook prima. In overleg kan alles. We zijn overal blij mee.
Eerlijk, je weet niet wat je mist. Wil je weten of het iets voor jou is? Vraag of je een keertje mee mag rijden. Kun je zien wat het inhoudt. Zeker weten dat je je meteen opgeeft."

Bel voor meer informatie met SWOM, 0481 431105 tussen 9.00- en 11.00 uur.Je kunt ook mailen: swom@hetnet.nl.