(foto: Margareth Bosch)
(foto: Margareth Bosch) Foto:

Vlaggenmast Licht-Kerstboom Malden: prachtig bewonersinitiatief

MALDEN - Op zondag 14 november werd de intocht van Sinterklaas aan het ‘Stenen Hoofd’ in Malden afgeblazen. Maar twee dagen later, dinsdag 16 november, zorgde een bewonersinitiatief van Hoogenvaert en Heumen Staete - twee aangrenzende appartementencomplexen - ervoor dat op dezelfde locatie om 17.00 uur de sfeervolle verlichting van een Vlaggenmast-Kerstboom kon worden ontstoken. 

Het idee daarvoor was al eind 2020 ontstaan. Het ging toen om een kerstboom in natura, maar dat bleek een kostbare en bewerkelijke onderneming en in overleg met de gemeente werd daarvan afgezien. Door voortschrijdend inzicht ontstond het idee om te kiezen voor een meer bijdetijds en duurzaam alternatief: een kerstboom gedrapeerd rond de plaatselijke vlaggenmast, bestaande uit strengen warme verlichting. Zo’n alternatieve kerstboom bleek goedkoper, heeft een levensduur van meerdere jaren en ledverlichting geniet in tal van opzichten de voorkeur. De gemeente Heumen omarmde het initiatief, werkte loyaal mee, een medewerker van de technische dienst zorgde ervoor dat de verlichting aangesloten kon worden op de dichtstbijzijnde lantaarnpaal van de openbare verlichting.

Dinsdag 16 november rond 17.00 uur verzamelde zich zestig bewoners ter plekke om getuige te zijn van het ontsteken van de sfeerverlichting. Thomas Venema, de voorzitter van Hoogenvaert, sprak zijn vreugde uit over de samenwerking waarin het idee tot ontplooiing kon komen en het draagvlak dat was ontstaan bij het overgrote merendeel van de bewoners. Ongetwijfeld zal dit het begin zijn van het meer gebruik maken van elkaars kennis en kunde. Daarna sloot hij de verlichting aan en werd de warme gloed met applaus ontvangen. De aanwezigen kregen een bekertje prosecco aangeboden en bleven nog een korte tijd napraten. De komende maanden kan het warme licht een tegenhanger vormen voor de kilte van de corona-afstandssamenleving.