Henk en Lies voor de open haard in hun knusse woning. (foto: Joop Verstraaten)
Henk en Lies voor de open haard in hun knusse woning. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Verenigingsechtpaar in hart en nieren uit Ooij

Henk en Lies zestig jaar getrouwd

OOIJ – Een echt verenigingsechtpaar: Henk en Lies Derksen-Kuster. Beiden 82 jaar en zijn op 25 november liefst zestig jaar getrouwd. Henk is eigenlijk de oudste, want hij is tien dagen eerder geboren dan Lies. Het stel is wel op een heel aparte wijze bij elkaar gekomen. 

Bij de steenfabriek op de hoek van de Bleistraat en de Rietvoorn was een klein ijsbaantje gecreëerd, waar Lies naar toe mocht om te gaan schaatsen. Daar aangekomen zag Henk dat Lies niet goed overweg kon met de veters om de schaatsen vast te maken en schoot haar te hulp. Vanaf die dag waren Henk en Lies onafscheidelijk en zijn op donderdag 25 november 60 jaar getrouwd, na vier jaar verkering te hebben gehad. 

Op hun 21ste zijn ze getrouwd en zijn gaan wonen in het huis van de vader van Lies 'De Lange Jan Kuster' aan de dokter Kochlaan in Ooij, waar Lies 70 jaar gewoond heeft. Nu wonen ze al weer drie jaar in hun knusse woning aan de Beatrixstraat. 

Henk is bij de steenfabriek begonnen totdat hij in dienst moest. Na de militaire dienst is hij bij De Beier zand- en grintwinning gekomen, daarna 2,5 jaar in Duitsland en vanaf 1974 in de bouw 35 jaar bij Tiemstra. Lies heeft 40 jaar in een huishouden gewerkt als huishoudelijke hulp. 

Henk heeft gevoetbald bij Erlecomse Boy’s die later zijn gefuseerd met SVO uit Ooij, Lies is helemaal een verenigingsmens, ze is 60 jaar lid van de Vrouwenbeweging Ooij geweest waarvan 20 jaar als voorzitter, had zitting in het Sinterklaascomité en was zowel bij het carnaval en schuttersgebeuren betrokken. Lies was een manusje van alles op verenigingsgebied. 

Henk is in 1984 Prins Carnaval geweest en in 1990 schutterskoning (zo kwam Lies ook bij de schutterij terecht). Jarenlang is Henk en Lies met de kinderen van april tot oktober met de tent naar camping Kwakkenberg gegaan. Om de beurt ging men naar de Ooij om de was te doen en de bloemen water te geven etcetera. 

Inmiddels gleed er een felicitatie van Koning Willem Alexander en Maxima door de brievenbus alsmede een felicitatie van de Commissaris van de Koning in Gelderland. Het diamanten paar heeft een dochter en een zoon gekregen, 5 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen. Momenteel is de hobby van Henk biljarten en van Lies koersballen; de tuin houden ze samen bij.