Het interieur van de Zoma. (foto: Persbureau Gelderland)
Het interieur van de Zoma. (foto: Persbureau Gelderland) Foto: Persbureau Gelderland

Dagblad Het Parool - 7 febr. 1958:

Centrale stanzerij leren zolen Groesbeek geopend

GROESBEEK - In Groesbeek is een centrale stanzerij van leren zolen (ZOMA) geopend, die enige tijd in bedrijf was en zolen van verschillend formaat, dikte en kwaliteit leverde aan de fabrikanten van heren-, dames- en kinderschoeisel. Dit in navolging van Amerika en Engeland, waar men al 25 jaar centrale stanzerijen kent en 90 procent van de schoenfabrieken geen eigen stanzerij meer heeft. Sinds de centrale stanzerij in Groesbeek – met een weekproductie van 15.000 zolen- in bedrijf is, hebben reeds twaalf grote en kleine schoenfabrieken in Nederland hun stanzerij opgeheven. De Nederlandse schoenindustrie heeft, hoewel er in de afdeling herenschoeisel wel enige teruggang viel te boeken, nog altijd eind jaren vijftig een jaarproductie van zeventien miljoen paar. Hiervan leveren de fabrieken in het Rijk van Nijmegen 2 ½ miljoen paren. Tot zover Het Parool. 

Door Gerrie Driessen,
Heemkundekring Groesbeek

De ZOMA, onderdeel van ‘Alschoen c.v. fabrikanten van schoenonderdelen' is in 1956 van start gegaan in de voormalige ‘Bessemkeet ‘van Johanna Bögels aan de toenmalige Spoorlaan. In 1966, tijdens de viering van het eerste lustrum, memoreert de directeur Herman Verheij dat de nieuw gebouwde fabriek een oppervlakte heeft van tienduizend m2 en werk biedt aan 125 werknemers, waaronder vijf meisjes.

Onder druk van de buitenlandse concurrentie sluit de ‘Zoma’ in 1976 de deuren. Een aantal ontslagen werknemers vormt een collectief en zet de productie voort onder de naam ‘Zoma Shoecomponents’. Niet op de oude plek maar in de fabriekshal die in 1956 door schoenfabrikant Van Loon aan de Spoorlaan was gebouwd. Na Van Loon waren daar tussentijds ook al schoenen geproduceerd door ‘Bause’ en ‘Empress’. In 2006 verhuist de Zoma naar De Ren, om kort daarna te worden opgeheven, waarmee een einde komt aan de schoenindustrie in Groesbeek. Ooit bestaande uit wel vijftien bedrijven.