Home-Start ondersteuning in de speeltuin.
Home-Start ondersteuning in de speeltuin. Foto:

Vrijwilliger bij Home-Start

REGIO - Tijd voor een nieuwe zinvolle uitdaging? Denk eens aan Home-Start. Het project van welzijnsorganisatie Bindkracht10 in Nijmegen biedt ondersteuning bij opvoeding, praktische hulp en vriendschap aan ouders. De vrijwilligers zijn er voor de gezinnen die een extra steuntje kunnen gebruiken.

Yolande de Lange, coördinator Home-Start, vertelt over de gezinnen: “Elk gezin kent zwaardere tijden. Zo hadden we een gezin met een pasgeboren tweeling en een peuter. De komst van de tweeling maakte het voor de  moeder heel zwaar. Ze hadden geen familie die kon bijspringen. Dat is soms een luisterend oor. Of door te helpen met de tweeling. We ondersteunen ook migrantengezinnen. Het is moeilijk als je nieuw bent in Nederland en de taal niet goed spreekt. Je kent niemand en weet niet hoe het hier werkt.

Als vrijwilliger bij Home-Start ga je eens per week langs bij een gezin. We werken niet volgens een doel of werkplan.  Je bent een soort van betere buur. Er ontstaat ook vaak een hechte band. Je lacht samen, maar hebt ook serieuze gesprekken. De meeste vrijwilligers hebben ervaring met opvoeden. Hebben in het onderwijs gewerkt. Zijn au pair, of de oudste van een gezin geweest. Het is fijn als je de Nederlandse taal beheerst.  

Je gaat niet zomaar van start. Eerst is er een kennismaking en je krijgt een training. Er is ook altijd begeleiding. Je komt in een supervisiegroep met andere vrijwilligers. Bij Home-Start doen we het samen. "Lijkt het jou leuk om vrijwilliger te worden? Bel of mail Yolande de Lange op 06 12622023 jolande.delange@bindkracht10.nl. Meer informatie staat op home-start.nl."