De foto toont het moment dat ‘Adam en Eva uit het paradijs worden verdreven’, verbeeld door een engel die een vlammend zwaard in de hand houdt. De gesproken tekst luidt:’ Toen sprak Jahweh (God) tot de mens: ‘omdat gij dit gedaan hebt is om u de aardbodem vervloekt – In het zweet van uw aanschijn zult gij uw brood eten- totdat gij terugkeert tot de grond, waaruit gij genomen zijt’. (foto: collectie HKG)
De foto toont het moment dat ‘Adam en Eva uit het paradijs worden verdreven’, verbeeld door een engel die een vlammend zwaard in de hand houdt. De gesproken tekst luidt:’ Toen sprak Jahweh (God) tot de mens: ‘omdat gij dit gedaan hebt is om u de aardbodem vervloekt – In het zweet van uw aanschijn zult gij uw brood eten- totdat gij terugkeert tot de grond, waaruit gij genomen zijt’. (foto: collectie HKG) Foto:

Van Paradijs tot Kerstmis, leerlingen Broederschool voerden kerstspel op

GROESBEEK - Onder deze kop deed De Gelderlander op 2 december 1958 verslag van een spel van twee bedrijven dat duurde van 19.00 uur tot circa 20.00 uur. Van de uitvoering zijn een aantal fotokaarten bewaard gebleven, allen voorzien van de op dat moment uitgesproken teksten. De strekking daarvan was bepaald geen ‘lichte kost’ voor de daar onderwijs volgende kinderen. 

Door Gerrie Driesen,
Heemkundekring Groesbeek

‘Op bewonderenswaardige manier zijn de kinderen van de St. Dionysius school (BLO) aan de Zevenheuvelenweg erin geslaagd ouders en genodigden in de juiste kerststemming te brengen. In het aardige schoolzaaltje werd opgevoerd een kerstspel geschreven door Broeder Hiacynthus, dat de kinderen onder leiding van de broeder, mej. Van Rijn en de heer B. Thissen in enkele weken voorbereiding danig onder de knie hadden. Nagenoeg alle kinderen van de kleinste tot de grootste speelden mee en vulden afwisselend het toneel met Adam en Eva, profeten en engelen, herders en soldaten en Maria en Jozef. Zelfs een ‘echt’ duiveltje ontbrak niet. Om de beurt voorspelden ze de komst van Christus of aanbaden het kleine Kerstkind, zoals de stoet van kinderen die op het einde langs de kribbe trok. Speciaal de rij engelen, die wel de moeilijkste rol hadden, verdiende alle bewondering. 

De zaal was stemmig versierd door de jongens, die ook hun Bijbelse kleding gedeeltelijk zelf hadden verzorgd (de stoffen waren bereidwillig door een Groesbeekse woninginrichting afgestaan.) Veel dank verdienen de leerkrachten voor hun initiatief, de kinderen zulk een mooi kerstspel te leren. De zaal, tot de laatste plaats bezet, getuigde van haar bewondering door spontaan mee te zingen en te applaudisseren.