Opening Walk of Wisdom. (foto: Ger Loeffen)
Opening Walk of Wisdom. (foto: Ger Loeffen) Foto: Ger Loeffen

10.000 pelgrims voor Walk of Wisdom

REGIO - 'Dream on!', zeiden grote fondsen toen de Walk of Wisdom bij de start om steun vroeg. Ze vonden het plan voor een wereldwijde pelgrimsroute maar 'een utopisch project'. Dankzij vele vrijwilligers en donateurs kwam de eerste Walk of Wisdom er in 2015 tóch: een 136 kilometer lange pioniersroute rondom Nijmegen. De route gaat onder andere door Berg en Dal, Heumen en Mook en bereikte afgelopen zomer een nieuwe mijlpaal: de 10.000e inschrijving als pelgrim. 

Dat geeft moed om verder te dromen, dachten ze bij de Walk of Wisdom. De stichting gaat de pioniersroute nu internationaliseren en nodigt aansprekende persoonlijkheden uit de route te lopen ten behoeve van een nieuw boek: Op Weg naar Wijsheid.

Mede oprichter Manja Bente: “Het mooie van dagen achtereen wandelen is dat je weer iets van de balans met de natuur herstelt. Dat is soms moeilijk - denk aan alle pijntjes na kilometers lopen - maar geeft ook nieuwe inspiratie. Je voelt dat je weer onderdeel bent van de natuur en niet afgesneden."

Damiaan Messing, pionier van de tocht: “Ik kan soms somber zijn over hoe we als mensen met de planeet en met elkaar om gaan. Maar de seizoenen gaan door. De pimpelmees schiet langs alsof er niets aan de hand is. Er zit een kracht in de natuur die niet is stuk te krijgen. Via de pelgrimsroute willen we mensen daarmee verbinden.

Theatermaakster Nynke Laverman heeft als eerste toegezegd de route te lopen en een bijdrage te leveren aan het nieuwe boek. Het eerste hoofdstuk verschijnt in juni 2022, als e-book. Meer: https//walkofwisdom.org.

Filosofendal Berg en Dal. (foto: Walk of Wisdom)
Mees in nestkast Walk of Wisdom. (foto: Walk of Wisdom)