Binnenveld waar nu woonerf Binnenhof gesitueerd is. (foto: Groesbeeks Weekblad collectie HKG)
Binnenveld waar nu woonerf Binnenhof gesitueerd is. (foto: Groesbeeks Weekblad collectie HKG) Foto: Groesbeeks Weekblad Collectie HKG

Binnenveld, waar nu

woonerf Binnenhof gesitueerd is, maart 1984

Binnenveld, waar nu woonerf Binnenhof gesitueerd is, maart 1984. Het op de voorgrond gelegen terrein heeft een geschiedenis. Daar werd ooit de eerste plaatselijke fabriek gebouwd. Het plan werd op 7 jan. 1875 als volgt aangekondigd: ‘De heer Bahlmann heeft het voornemen in den kom der gemeente Groesbeek een op grootte schaal gedreven handkatoenweverij op te richten. Niet zonder grond belooft men zich in dat plaatsje van dat plan aanzienlijke voordelen voor de arbeidende klasse’.

Door Gerrie Driessen,
Heemkundekring Groesbeek

Omdat er in het gemeentearchief of in destijdse krantenartikelen verder niets meer over de weverij gemeld wordt, lijkt de fabriek van weinig belang te zijn geweest voor de plaatselijke werkgelegenheid. Bekend is dat die ongeveer tien heeft jaar bestaan. In 1887 namelijk wordt: ‘Een huis en erf ingericht tot fabriek van Calicot weverij met bouwland (….)’ gekocht door het echtpaar Evert Bögels-Hendrina Janssen. Het echtpaar begint daar een bezemfabriek waar enige tientalen bezembinders werk vinden. De zaak wordt later overgenomen door dochter Johanna (Hanneke). Omstreeks 1900 wordt het woonhuis opgedeeld voor de vestiging van pension Hoornwijk, later bekend als Pension-Huize ‘Larenstein’. De achtergelegen bezemfabriek verhuist in 1917 naar de huidige Spoorlaan, waar een nieuwe werkplaats gebouwd is. In de volksmond bekend geworden als de ‘Bessemkeet van Hanneke Bögels’, die tot ca. 1935 in bedrijf is geweest. Tijdens de oorlogsperiode 1944-45 werd het pand aan het Binnenveld verwoest en niet meer herbouwd. Op grondstuk, een schraal weiland, graasde weleens een paard en werd tijdens de kermis benut als staanplaats voor woonwagens. De laatste keer was met de kermis in 1983, dit vanwege de aankondigde bouw van een woonerf voor senioren. Dat verliep niet zonder protest, want iemand plaatste een bord in de wei met de slogan: ‘Liever paarden dan bejaarden’. Het protest kreeg geen bijval zodat het woonerf ‘Binnenhof ‘ eind 1984 door de eerste bewoners betrokken kon worden.