't Koepeltje wordt ontdaan van goudvissen die er niet thuishoren.
't Koepeltje wordt ontdaan van goudvissen die er niet thuishoren. Foto: Peter Hendriks

grote onkostenpost...

Algemeen

GROESBEEK – Onverlaten hebben de afgelopen tijd goudwindes en koikarpers gedumpt in het bosmeertje ’t Koepeltje aan de Knapheideweg in Groesbeek. Het Koepeltje is eigendom van Staatsbosbeheer.

Die vissen horen daar beslist niet thuis, aldus boswachter Theo Weijers van Staatsbosbeheer. Deze vissen eten de eitjes en larven van beschermde padden, kikkers en salamanders op juist goed dijen in ’t Koepeltje. Daarnaast kunnen ze ook nog ziektes overbrengen. De goudwinde-invasie dreigde een einde te maken aan ’t Koepeltje. Om die reden hebben kikkerkenners van het Nijmeegse Ravon het Koepeltje leeggepompt en ontdaan van de goudwindes (goudvissen). Er zijn zo’n 4 à 500 aangetroffen, alsmede enkele tientallen koikarpers. 

Volgens boswachter Theo Weijers hadden al deze vissen hadden ooit een eigenaar. De mensen willen er uiteindelijk vanaf en zetten ze in ’t Koepeltje uit, wat ontzettend schadelijk is. De bodem van ’t Koepeltje wordt gelijk schoongemaakt waarna er weer water ingepompt wordt, zodat de koepel voor de paddentrek weer helemaal in zijn oude staat terug komt en er gegarandeerd straks weer volop wordt gekwaakt, aldus Theo Weijers.

Ook in de Spoorbeek bij winkelcentrum Bellevue hebben onverlaten hun viskom of -kommen gedropt. Daar heeft de gemeente enkele snoeken uitgezet in de hoop dat die de goudvissen verorberen. Dat is tot op heden nog niet het geval.