Het fietspad De Spoorkuil in het bos Groesbeek.
Het fietspad De Spoorkuil in het bos Groesbeek. Foto: Joop Verstraaten

meer maatregelen op fietspad Spoorkuil

Algemeen

GROESBEEK – De Werkgroep Milieubeheer Groesbeek heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om aanvullende maatregelen te treffen langs het betonnen fietspad De Spoorkuil. 

In 2021 zijn er 41 zandhagedissen doodgereden op het betreffende fietspad. Enkele jaren is met de gemeente Groesbeek (nu Berg en Dal) afgesproken dat als er meer dan vijftien zandhagedissen per jaar doodgereden zouden worden de gemeente extra maatregelen zou moeten treffen om dit aantal terug te dringen. Daar heeft de WMG de gemeente onlangs schriftelijk aan die afspraak herinnerd. 

De WMG kan niet anders dan de gemeente er met klem aan de afspraak herinneren. Ook wijst de WMG de gemeente erop er vooral voor te zorgen dat de aangebrachte reptielen schermen naast het fietspad vrij blijven van begroeiing. Nu moeten de reptielen via overhangende takken over het fietspad proberen te komen en dat is ongewenst. De gemeente heeft na een conflict met het ministerie -omdat de Flora- en Faunawet overtreden zou zijn- uiteindelijk maatregelen getroffen. Zo werden er reptielenschermen aangebracht en elf tunneltjes aangelegd wat liefst 164.000 euro heeft gekost.
De WMG heeft eerder gevraagd om meer reptielenschermen te plaatsen en heeft de gemeente laten weten dat er volgens hen inmiddels een gezonde populatie van zandhagedissen ter plaatse aanwezig was. Overigens zou extra maatregelen veel geld voor de gemeente gaan kosten. Een groot deel van de Groesbeekse bevolking vraagt zich af hoeveel zandhagedissen dood zijn gereden door de treinen die velen tientallen jaren over het bewuste traject hebben gereden. Toen hoorde je de WMG niet...