Bij graf Canadese soldaat. (foto: Piet Spanjers)
Bij graf Canadese soldaat. (foto: Piet Spanjers) Foto: Piet Spanjers

Herdenking Rijnlandoffensief

GROESBEEK/KEKERDOM - Traditiegetrouw wordt 8 februari herdacht dat op die datum in 1945 onder de codenaam Operatie Veritable het Rijnlandoffensief van start ging. 

Gestart wordt met de jaarlijkse herdenking op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. De ceremonie op dinsdag 8 februari wordt gehouden bij het plot waar een aantal bij Kekerdom gesneuvelde Canadese soldaten begraven liggen. De herdenking start om 10.00 uur.

Na de plechtigheden in Groesbeek wordt bij de Kaliwaal aan de Duffeltdijk een herdenkingspaneel onthuld. Daarop wordt uitgelegd hoe de bevrijding van Kekerdom door het North Shore (New Brunswick) Regiment verliep. Dit regiment dat op 8 februari 1945 in amfibievoertuigen de overstroomde  polder binnenging, verloor bij deze aanval negen Canadese strijders.

Vitaal Kekerdom wil met dit herinneringspaneel bewoners en bezoekers van de polder opmerkzaam maken op de harde strijd die daar op 8 februari 1945 is gevoerd. Een eerbetoon aan de negen gesneuvelde bevrijders en hun strijdmakkers die Kekerdom en de Duffelt de vrijheid teruggaven. De onthullingsceremonie start om 12.15 uur.

De muzikale omlijsting bij beide evenementen wordt dit jaar verzorgd door het koor ‘Nej Hejs uit Heijen.’ Belangstellenden zijn van harte welkom met een geldig Coronabewijs. Vanwege de geldende coronavoorschriften en de beperkte ruimte in Kekerdom ziet de organisatie zich helaas genoodzaakt een zeer beperkt aantal mensen bij de plechtigheid toe te laten. "Graag willen wij daarom alle Kekerdommers oproepen op een later tijdstip het herdenkingspaneel te gaan bekijken."