De Droom. (foto: Leo Ewals)
De Droom. (foto: Leo Ewals) Foto: Leo Ewals

Marishuis in Heumen open!

HEUMEN - In het Marishuis in Heumen is nog twee maanden een tentoonstelling te zien over het werk dat Jac Maris maakte in de crisistijd.

Maris werd in 1923 23 jaar. Hij trouwde, zette een reclamebureau op en dacht goed aan het leven te beginnen. Een jaar later echter werd zijn bureau failliet verklaard. Hij kon de huur van zijn huis in de Jacobslaan niet meer betalen en verhuisde  toen van Nijmegen naar een omgebouwde boerenschuur in het dorp Heumen. Het was crisistijd. Hoe kwam de jonge kunstenaar deze  moeilijke jaren door? Op die vraag geeft het Ateliermuseum Jac Maris met deze kleine maar boeiende tentoonstelling een antwoord.

Maris was een noeste werker, die niet bij de pakken neerzat. Met marmer en brons werkte hij toen niet, die materialen waren te duur. Hij maakte beelden in beton waar hij een bronspatina op smeerde. Hij maakte beeldjes,  boekensteunen en portretten van beroemdheden van Beethoven tot Jan Toorop.  Of gewoon koppen van dromerige jonge vrouwen. Om zijn werk te verkopen ging hij exposeren in Nijmegen, Amsterdam en elders. Hij kreeg zijn eerste opdrachten voor monumentaal werk: een kruisweg voor Titus Brandsma, altaren voor de kerk in Molenhoek. De religieuze kunsthandel Sier Uw Huis op de Berg en Dalseweg vroeg hem devotieprentjes te tekenen en heiigenbustes te boetseren.

Bij de tentoonstelling is een overzichtelijk, goed verzorgde catalogus (prijs 15 euro). Zaterdagmiddag en zondagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling loopt nog tot 1 april. Ateliermuseum Jac Maris, is gevestigd aan de Looistraat 57 in Heumen. (www.marishuis.nl)