Het huidige Vrijheidsmuseum aan de Wylerbaan in Groesbeek. (foto: Joop Verstraaten)
Het huidige Vrijheidsmuseum aan de Wylerbaan in Groesbeek. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Vrijheidsmuseum krijgt extra financiële steun

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal verstrekt het Vrijheidsmuseum aan de Wylerbaan in Groesbeek een extra financiële steun van 80.000 euro. Dit voor het omzetverlies en het herstel in het eerste kwartaal van 2022 als gevolg van de corona maatregelen. 

Dit bedrag wordt gedekt vanuit de door het Rijk verkregen middelen, voor de instandhouding van de lokale culturele infrastructuur. In januari 2021 heeft het Vrijheidsmuseum vanuit het beschikbaar gestelde geld van het Rijk de eerste financiële bijdrage van 50.000 euro gekregen voor 2020. Toen was al duidelijk dat het Vrijheidsmuseum voor 2021 een flink te kort aan zou lopen, waar ze in april 2021 opnieuw een verzoek om steun hebben gedaan waarna ze een bijdrage hebben gekregen van 30.000 euro.

Voor het eerste kwartaal van 2022 heeft het gemeentebestuur opnieuw een verzoek gekregen van het Vrijheidsmuseum voor een financiële bijdrage van 80.000 euro. Dit bedrag is bedoeld voor het omzet verlies en het herstel van het eerste kwartaal van 2022, voor de gevolgen van de coronamaatregelen.
Als gevolg van de coronamaatregelen zijn inkomsten uit entreegelden, winkelverkopen en het museumcafé weggevallen. Met deze financiële bijdrage zorgt de gemeente dat het Vrijheidsmuseum als belangrijke culturele publiekstrekker voor de gemeente Berg en Dal kan blijven voortbestaan.