De spoorlijn Nijmegen - Kleef. (foto: Archief Gerrie Driessen)
De spoorlijn Nijmegen - Kleef. (foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Waarom de spoorlijn Kleef-Nijmegen

ook wel de Keizerlijn genoemd wordt...

De hierbij opgenomen foto werd in 1980 gepubliceerd in Oud -Groesbeek in woord en beeld. De foto is gemaakt vanuit een huis aan de huidige Pompweg, vanwaar er uitzicht was op het op de achtergrond gelegen Station Groesbeek. Aanleiding zal de vóór het station staande treinstel zijn. De grond waarop bonenstaken staan is intussen bebouwd met aan de Spoorlaan gelegen appartementen. En op de plek van de links staande Villa Agnes is nu het Marktterrein gesitueerd. 

Door Gerrie Driessen,
Heemkundekring Groesbeek

Kort na het verschijnen van het genoemde boek schrijft de in Jobbe woonachtige Johan Montenberg: ‘De foto op blz. 198 heb ik voorgelegd aan de spoorwegdeskundige bij uitstek de heer Van Wijck Jurriaanse. Hij vond het een zeer bijzondere foto, omdat de trein niet van Nederlands materieel was. Het waren echter ook geen normale buitenlandse spoorwegrijtuigen. Tweekleurige rijtuigen, zo wist hij, bezat alleen de Duitse keizer Willem II. 

Gezien de kleur van de wagons, en omdat de vlag in top hangt, veronderstelde hij dat de foto gemaakt is op 9 augustus 1909. Op die dag passeerde hier de privé- trein van de Duitse keizer. Gedeeltelijk want de helft van de keizerlijke trein was in Kleef afgekoppeld. De trein werd meestal getrokken door twee of drie locomotieven. Na Kleef stopte de trein in Kranenburg, Groesbeek, Nijmegen, Arnhem en de eindbestemming De Steeg, waar de keizer Willem II een bezoek bracht aan de Graaf Van Bentinck. De doorkomst van de trein moet een geweldige sensatie zijn geweest. De machinisten kregen horloges en het spoorwegpersoneel waar de trein stopte kregen van een adjudant een zilveren dasspeld, natuurlijk allemaal voorzien van de Duitse adelaar. Aldus Joh. Montenberg op 16 december 1980, die zodoende een geloofwaardige verklaring voor de bijnaam 'Keizerslijn' boekstaaft.