Vrijheidsmuseum Groesbeek geeft asocialen een gezicht

GROESBEEK – Er is in heel Nederland nog nooit aandacht geweest voor de deportatie van de allerarmsten en andere in de ogen van de nazi’s ‘asocialen' in de Tweede Wereldoorlog. Het Groesbeekse Vrijheidsmuseum heeft er een expositie van ingericht onder de naam 'De geschiedenis van als ‘asociaal ‘vervolgden , 1933-1945' en daarnaast is er een boek van.

Museumconservator Rense Havinga laat in de expositie zien op welke wijze in Duitsland en later ook in Nederland door de nationaalsocialisten werd omgegaan met daklozen, sekswerkers, verslaafden, kruimeldieven, langdurig werklozen en andere mensen die in hun ogen minderwaardig waren.
In Duitsland werden deze groepen onder Adolf Hitler hard aangepakt, zij werden te werk gesteld in concentratiekampen en werden vaak zelfs gesteriliseerd. De nazi’s wilde het Duitse volk verbeteren en voorkomen dat ze zich voortplantten volgens de museumconservator. Het ging zelfs zover dat iemand die werd verdacht van sjoemelen met voedselbonnen of illegaal slachten van een dier die kon al de stempel asociaal krijgen. Het is beslist de moeite waard om deze expositie in het Vrijheidsmuseum te bezoeken.