Canadese ambassadeur en burgemeester Slinkman onthullen informatie paneel. (foto: Peter Hendriks)
Canadese ambassadeur en burgemeester Slinkman onthullen informatie paneel. (foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Na 77 jaar heftige bevrijding

een informatiepaneel in Kekerdom

KEKERDOM – Na exact 77 jaar is er in Kekerdom een informatiepaneel onthuld bij de picknick plaats aan de dijk waar de heftige bevrijding van Kekerdom heeft plaatsgevonden. 

Bij die heftige bevrijding van Kekerdom zijn vijf Canadese bevrijders gesneuveld, in totaal zijn er negen Canadese militairen tijdens het oorlogsgeweld in Kekerdom gesneuveld. Omdat de bewoners van de diverse polderdorpen geëvacueerd waren in onder andere de Achterhoek en Noord-Nederland is er maar weinig bekend over de gevechtshandelingen in Kekerdom. 

De werkgroep en stichting Vitaal, waarvan Kitty Gerritsen een van de initiatiefnemers van het informatiepaneel is, hebben van alle negen gesneuvelden militairen een biografie samengesteld en met zelfs een foto. Bij de onthulling van het informatiepaneel – waarop de geschiedenis van de bevrijding uitvoerig wordt beschreven - houden negen leerlingen van de groep 7/8 van de Laurentiusschool uit Kekerdom elk een foto vast van de gesneuvelde Canadese militairen. 

Bij deze herdenking en onthulling dinsdagmiddag 8 februari was de Canadese ambassadeur Lisa Helfand aanwezig, alsmede burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal.