Korte maar sfeervolle herdenking op Canadese Erebegraafplaats. (foto: Peter Hendriks)
Korte maar sfeervolle herdenking op Canadese Erebegraafplaats. (foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Sfeervolle herdenking Operatie Veritable op Canadese Erebegraafplaats

GROESBEEK - Op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek heeft dinsdagmorgen de jaarlijkse herdenking plaatsgevonden van de operatie Veritable. 

Hierbij was aanwezig de Canadese ambassadeur Lisa Helfand alsmede diverse militaire hoogheden. Het werd een korte maar sfeervolle herdenking. Jeanne Melchers heette de aanwezigen welkom, waarna Kees Hopmans de geschiedenis van de Operatie Veritable in vogelvlucht vertelde. 

Het Heijense koor Nèj Hèjs zong het lied ‘The New Day'. De Canadese Ambassadeur mevrouw Lisa Helfand had grote waardering voor de stichting Groesbeek Airborne Vrienden, die ieder jaar de gesneuvelde militairen - vooral de Canadese - herdenken. Door de leden van basisschool Op De Heuvel werd een gedicht voorgelezen, gevolgd door The Last Post door Theo Jetten. 

Bij het monument werden vervolgens diverse kransen gelegd door ondermeer de Canadese ambassadeur en burgemeester Slinkman namens de bevolking van Berg en Dal, waarnemend burgemeester Gietteman van Kleef en waarnemend burgemeester van Kranenburg de heer Daumann - Matthus, alsmede diverse stichtingen en verenigingen.

 
De overweging werd gedaan door pastoor Rudo Franken, waarna de volksliederen over de begraafplaats klonken. Na de afsluiting werden de aanwezigen uitgenodigd bij Het Balkon van Groesbeek aan de Derdebaan voor een kopje koffie of thee.