Afbeelding

Veel frisse winst door vieze luiers in de regio

Algemeen

REGIO - Van juli 2021 tot en met december 2021 startten gemeenten in de Dar-regio op verschillende momenten met het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal. En met succes! Inwoners van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen leverden in 2021 samen bijna 200.000 kilo luiers en incontinentiemateriaal in. Dit wordt allemaal gebruikt als grondstof. 

Veel bewoners uit de regio weten de luiercontainers te vinden. Dat zie je terug in het aantal kilo’s wat Dar in 2021 ophaalde. In de gemeente Berg en Dal was dit ruim 77.000 kilo. Al vanaf de eerste weken wisten bewoners de luiercontainers goed te vinden.

Belangrijk hierbij is dat bewoners de speciale luierzakken gebruiken. En deze een voor een in de luiercontainer doen. Anders bestaat de kans dat de klep verstopt zit met te veel of te grote zakken. Terwijl er nog genoeg in de luiercontainer past. Sommige luiercontainers worden zelfs zoveel gebruikt, dat Dar deze nu vaker leegt.

Inmiddels zijn er op een aantal locaties grotere containers geplaatst. En zijn er extra luiercontainers in Millingen aan de Rijn neergezet. Op korte termijn komen in Ooij en Heilig Landstichting op nieuwe locaties luiercontainers te staan. 

Minder restafval, 

meer grondstoffen 

Door luiers en incontinentiemateriaal apart weg te brengen, houden bewoners minder restafval over. Daarnaast zorgt het voor meer grondstoffen. Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels.

Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen. Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus! Meer weten? www.dar.nl/luiers