De alternatieve optocht afgelopen jaar.
De alternatieve optocht afgelopen jaar. Foto: Joop Verstraaten

Carnaval Groesbeek omzeilt optochtvergunning en kondigt ludieke demonstratie aan

Algemeen

GROESBEEK – Groesbeek zal Groesbeek niet zijn om een uitweg te vinden om alsnog een alternatieve carnavalsoptocht te gaan houden op zondag 27 februari. Volgens William Janssen van carnavalsvereniging ‘Kolsche Jungs’ (die het afgelopen jaar eveneens een alternatieve kleine carnavalsoptocht hebben georganiseerd echter zonder vergunning), zijn ze nu van plan een demonstratie te gaan houden op zondag 27 februari carnavalszondag. 

Een vergunning aanvragen voor een carnavalsoptocht is niet meer mogelijk omdat die zes weken van tevoren bij de gemeente Berg en Dal aangevraagd moet zijn. Een vergunning voor een demonstratie moet 48 uur van te voren aangevraagd worden, dat is het demonstratierecht. Het doel van de demonstratie is op een ludieke wijze het ongenoegen uiten over de geldende coronamaatregelen. Maar in feite is het een alternatieve carnavalsoptocht dat wordt ook beaamd door de initiatiefnemer William Janssen (Fiem). 

Het is de bedoeling dat er op zondag 27 februari om 13.00 uur verzameld wordt boven aan de Stekkenberg bij het Kruis. Verwacht wordt dat er ruim honderd personen – allenl verkleed – aan deze demonstratie mee zullen doen. Inmiddels heeft zich ook al een praalwagen aangemeld, waarschijnlijk volgen er meer, aldus William Janssen. De route is als volgt: Stekkenberg, Burgemeester Ottenhoffstraat, Dorpsstraat, Pannenstraat, Gooiseweg en Kloosterstraat waar ter hoogte van het oud-Hollands klooster de demonstratie zal worden ontbonden, dat zal zijn tussen 14.30 en 15.00 uur. Hierna zullen de deelnemers zich gaan verdelen over de lokale horeca.