Het Mariagrotje dat onder handen van vandalen is gevallen.
Het Mariagrotje dat onder handen van vandalen is gevallen. Foto: Joop Verstraaten

Vandalen kunnen zelfs Mariagrotje in Groesbeek niet met rust laten

Algemeen

GROESBEEK – Zaterdagmorgen werd ontdekt dat vandalen flink te keer zijn gegaan in en rondom het Mariagrotje in de tuin van Mariëndaal een de Mariëndaalseweg in Groesbeek. 

Buurtbewoners die zich ontfermd hebben over het Mariagrotje, kregen de schrik van hun leven toen zij zagen wat er allemaal vernield was. De vernielingen moeten gebeurd zijn op de late vrijdagavond of in de nacht van vrijdag op zaterdag.
De vandalen moeten onder de poort – die overigens iedere avond wordt afgesloten – doorgekropen zijn om in het Mariagrotje te kunnen komen. Daar werden de glaasjes waar de waxinelichtjes in komen te staan, omdat ze anders uitwaaien in het mooie park van Mariëndaal. Het mandje waar de glaasjes in stonden is later nabij winkelcentrum Bellevue terug gevonden. De grote Mariakaars werd in een sloot met water gegooid. De tulpen, die in het grotje stonden zijn op het kerkhof, waar de zusters van Mariëndaal liggen over de graven heen gegooid.

Of de vernielingen nog niet genoeg waren werd alles vol kaarsenvet gesmeerd zelfs de poort moest eraan geloven. Rondom het grotje lag overal kaarsenvet. In de buurt heeft niemand gehoord of gezien dat er vernielingen werden gepleegd. Voor buurtbewoners is het onbegrijpelijk dat mensen zoiets kunnen doen vooral op de plek, waar veel mensen steun zoeken bij ziekte en dergelijke. Onlangs zat er zelfs een vandaal op het dak van het grotje, de mensen vragen zich af wat deze vandalen bezielt. Zowel het park als het Mariagrotje worden wekelijks door velen mensen – niet alleen uit Groesbeek – bezocht, waarvan ze echt genieten.