Geen groente en fruit meer te koop bij Kringloop Groesbeek.
Geen groente en fruit meer te koop bij Kringloop Groesbeek. Foto: Joop Verstraaten

Kringloop Groesbeek mag geen groente en fruit verkopen

Algemeen

GROESBEEK – Kringloopwinkel Sint-Michael mag geen groente, fruit, planten en levensmiddelen meer verkopen. Dit naar aanleiding van recente klachten van ondernemers in het centrum van Groesbeek. 

De gemeente heeft na het ontvangen van de klachten de ODRN (omgevingsdienst) verzocht tegen die verkoop op te treden. André Brouwer van de Kringloop is woedend en heeft bezwaar hier tegen aangetekend.
Volgens de gemeente Berg en Dal moet ook een sociale instelling met in dit geval een goede-doelenkarakter zich houden aan de aan hen verleende vergunning en aan het bestemmingsplan die dergelijke verkopen op die plaats niet toestaat, aldus burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Ook de ODRN komt tot dezelfde conclusie. In 2014 heeft het college al geconstateerd dat de verkoop van groente en fruit niet past binnen de bestemming bedrijventerrein. In juni 2020 heeft het college laten weten niet van de regels te kunnen afwijken en heeft de eigenaar daarop aangesproken op de overtredingen en met hem in gesprek te gaan voor eventuele oplossingen. 

Naar aanleiding van recente meldingen van ondernemers binnen de gemeente blijkt de verkoop tot op de dag van vandaag nog steeds plaats te vinden. De verkoop van groente en fruit zou volgens de gemeente op het marktterrein moeten plaatsvinden, maar daar moet een standplaatsvergunning voor aangevraagd worden.
Volgens André Brouwer werkt dat niet. André laat weten dat zij groente en fruit inkopen voor de voedselbank en sinds het begin van corona ook voor de verkoop bij de Kringloopwinkel. “Het is gewoon goed voedsel maar heeft niet de kwaliteit die je bij een supermarkt of groentezaak aantreft. Honderden mensen met een smalle beurs maken hier gebruik van”, volgens André. Mechteld ten Doesschate (VVD) heeft zich hier kwaad over gemaakt. “Maar jullie hebben zelf het bestemmingsplan vastgesteld”, aldus burgemeester Slinkman in de gemeenteraad .