Van links naar rechts: Theo Giesbers, Pastoor Scholten, Marieke Rijpkema en Henk Keukens. (foto: Peter Hendriks)
Van links naar rechts: Theo Giesbers, Pastoor Scholten, Marieke Rijpkema en Henk Keukens. (foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Titus Brandsma en Karl Leisner kenden elkaar

GROESBEEK – Tijdens een persconferentie in de Karl Leisner Mariakapel in het voormalige klooster Mariëndaal is tijdens een persconferentie bekend gemaakt, dat de twee zaligen Titus Brandsma en Karl Leisner elkaar kenden. 

Deze vraag was het startpunt van een zoektocht van de Duitse pastoor Christophe Scholten en de Groesbeekse Theo Giesbers. Volgens de twee onderzoekers zou het zomaar geweest kunnen, dat de twee zaligen elkaar ontmoet hebben in concentratiekamp Dachau. Maar ze kenden elkaar in elk geval.
Brandsma – wordt later dit jaar heilig verklaard - en Leisner (zalig) spraken zich voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog uit tegen de nationaalsocialisten, waardoor beiden in concentratiekamp Dachau belandden, waar een speciale barak voor geestelijken was.

De twee zaligen waren werkzaam tussen Nijmegen en Kleef. Volgens Theo Giesbers zou het heel goed mogelijk zijn, dat de twee elkaar daar ontmoet hebben, zei hij jaren geleden tegen pastoor Scholten (die Karl Leisner helemaal in zijn hart had gesloten). Tot die tijd was het antwoord steeds 'nee', omdat Brandsma te kort in Dachau zou zijn geweest.
Pastoor Scholten liet de vraag echter niet rusten, hij ploos alle voorhanden zijnde dagboeken van Leisner erop na waaruit bleek dat de twee zaligen elkaar in ieder geval kenden.

Uit brieven van Leisner is gebleken dat zij elkaar waarschijnlijk in maart 1939 op de Katholieke Universiteit in Nijmegen ontmoet hebben. Leisner nam deel aan een cursus die waarschijnlijk door Brandsma werd gegeven. Vanuit het concentratiekamp Dachau schrijft Leisner op 9 augustus 1942 aan zijn familie dat Titus op 25 juli 1942 is gestorven. Dit werd bekend gemaakt tijdens de persconferentie in de Karl Leisner kapel afgelopen maandagmorgen 7 februari.