Dementievriendelijk,

voor wie is dat belangrijk?

BERG EN DAK - "Gemeente Berg en Dal heeft aangegeven dementievriendelijk te willen zijn. In de aankomende maanden schrijven we vanuit vijf verschillende oogpunten waarom dat zo belangrijk is. Kijk ook op onze website www.dementievriendelijkbergendal.nl."

Vandaag in het eerste deel komt een mantelzorger aan het woord: "Ik heb 12 jaar voor mijn moeder gezorgd, zij had vasculaire dementie. Ik heb gemerkt dat de officiële zorg kariger werd en dat we ons moeten realiseren dat wij het zelf moeten doen, een dementievriendelijke samenleving.
Ik hoorde en las het steeds vaker dat in een aantal steden er druk gewerkt wordt aan zo’n samenleving. Ik denk erover na: wat had ik nodig gehad om mij samen met mijn moeder nog meer welkom te voelen in het gewone leven? Grotere wc’s is mijn eerste gedachte. Vriendelijke galeriehouders, geduldig winkelpersoneel, aardige mensen die opstaan in trein en bus, die helpen bij het beklimmen van een trap met moeder en boodschappen, chauffeurs van bussen die wachten tot je zit. Maar vooral dat familieleden, kleinkinderen, buren en vrienden blijven komen en mee blijven doen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar…"