Robot klaar voor bedienen bier en cola. (foto: Joop Verstraaten)
Robot klaar voor bedienen bier en cola. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Robot Lucki Bot doet zijn intrede bij restaurant Konbanwa in Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING – Sinds woensdagavond heeft robot ‘Lucki Bot' zijn intrede gedaan in het drukke restaurant Konbanwa in Heilig Landstichting. De restaurant bezoekers keken in eerste instantie er vreemd tegenaan, maar waren direct daarna enthousiast en vonden het allemaal leuk. 

Het merendeel stond er van te kijken wat Lucki Bot wel niet allemaal kon. Volgens eigenaresse Elisa Deng zijn zij momenteel een van de weinige in de hele regio van Chinese-Japanse restaurants, die een robot ter ondersteuning van het personeel hebben aangeschaft.
"Lucki Bot is vandaag aangekomen uit China en hebben wij hem direct geprogrammeerd. Hij weet nu al alle honderd tafels in het restaurant te vinden ondanks dat hij maar drie punten tegelijk kan bedienen. Hij spreekt de gasten in het Nederlands en Engels toe. Hij kan het personeel ondersteunen door de gerechten aan tafel te bezorgen – de klanten moeten hun gerechten zelf van de dienbladen afhalen – en kunnen daarna de lege borden er weer opzetten. Lucki Bot brengt de afwas daarna naar de keuken."

Op deze manier heeft het personeel meer tijd voor de klanten. Lucki Bot kan per dag 15 tot 16 uur ingezet worden zonder te rusten, maar hij mag niet meer dan 40 kilo per rit vervoeren. Als er geen bedieningsopdrachten zijn loopt hij rond zodat de gasten de afwas erop kunnen zetten. De robots kunnen ingezet worden in supermarkten, hotels, cafés en nu ook restaurants zoals bij Konbanwa.