Wandelen met gids door Heumensoord:

de toekomst van het bos

NIJMEGEN - Zondag 6 maart houdt IVN Rijk van Nijmegen van 14.00 tot 16.00 uur een natuurexcursie te voet. Aanmelden is noodzakelijk via: excursie@ivnnijmegen.nl. Maximum aantal deelnemers is twintig.

Zijn onze bossen over 25 jaar nog hetzelfde of zijn door klimaatverandering boomsoorten verdwenen? Ook de invloed van een teveel aan stikstof heeft grote gevolgen voor het bos; verzuring en vergrassing, waardoor soorten onder druk komen te staan. Tijdens deze wandeling komt de geschiedenis van dit bos, waarom welke boomsoorten en het beheer (vroeger en nu) ter sprake.

Een bos is meer dan alleen een verzamelingen bomen, het is een ecosysteem met bomen, planten, dieren, schimmels en micro-organismen. Hoe zo’n bos zich dan ontwikkelt, is afhankelijk van abiotische factoren: bodem, water, klimaat.
Ook al zien we het niet, een bos verandert voortdurend, maar de veranderingen gaan langzaam en vallen niet meteen op. Als bezoeker zien we wel de seizoenen: voorjaarsgroen en herfstkleuren.

Het verzamelen is op de Beukenlaan ter hoogte van de Scheidingsweg. Kosten: twee euro. per persoon. Het is gratis voor jongeren onder de 16 jaar voor IVN-leden, voor leden van de KNNV en leden van Groei en Bloei.