Sjef Schmiermann bij de eerste steen van de kerk. (foto: Joop Verstraaten)
Sjef Schmiermann bij de eerste steen van de kerk. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Publicatie 100 jaar Cosmas

& Damianuskerk in de maak

GROESBEEK – Op 27 augustus 2022 is het exact honderd jaar geleden dat de Cosmas & Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek met een inzegening in gebruik is genomen. Zondag 25 september 2022, de feestdag van de patroonheiligen Cosman & Damianus, zal in het teken staan van dit jubileum. 

Al geruime tijd is een comité bezig met de voorbereiding van verschillende activiteiten in het voortraject en de jubileum dag zelf, waar de bisschop van Den Bosch, Mgr. G. de Korte zal voorgaan in de viering.
Het comité vond Sjef Schmiermann bereid om een ‘kleine geschiedenis van een groot gebouw met een rijke geschiedenis en een ongewisse toekomst' te schrijven zoals Sjef het zelf noemt.

Rijke Roomse Leven

In ongeveer honderd pagina’s en honderdvijftig afbeeldingen wordt tegen de achtergrond van ontwikkelingen in kerk en wereld de geschiedenis van de totstandkoming van de kerk, de groei en bloei van de jaren van het Rijke Roomse Leven, de veranderingen in de jaren zestig en zeventig alsmede de gestage teruggang van de kerkelijke betrokkenheid tot de dag van vandaag belicht.

Negen pastoors

Vervolgens komen allerlei thema’s aan de orde als het hoogaltaar, het orgel, muziek in de Cosmas, de kosters, de geestelijkheid, de vrijwilliger, de parochiaan en de oecumene. Schmiermann geeft een stukje van sluier van de publicatie bloot: “In de afgelopen 100 jaar heeft de parochie Cosmas en Damianus liefst negen pastoors gehad".

Geen jubelboek...

DHD drukkerij is benaderd om het boekwerk te drukken. Het wordt zeker geen jubelboek, zegt historicus Schmiermann, die vol lof is over alle medewerking en openheid van de parochie, het uitstekende archief en het vertrouwen dat hij krijgt.

Dankzij archiefvrijwilligers en eerdere publicaties van oud-gemeentesecretaris C. Luijben en G.G. Driessen ligt er materiaal voor het oprapen. De auteur hoopt dat het gedenkschrift voor een zacht prijsje -dat overigens een zaak is van het parochiebestuur- komende zomer de weg naar velen zal weten te vinden.