Luchtfoto omgeving Hollands Klooster in 1966. (foto: Gerrie Driessen)
Luchtfoto omgeving Hollands Klooster in 1966. (foto: Gerrie Driessen) Foto: Gerrie Driessen

Hollands Klooster en omgeving op 7 juli 1966

Hollands Klooster en omgeving op 7 juli 1966. Ter oriëntatie, links de Spoorlaan, rechts de Kloosterstraat en linksonder het R.K. kerkhof. 

Door Gerrie Driessen
Heemkundekring Groesbeek

De Zusters van Liefde uit Tilburg vestigden zich hier in 1855. Het oorspronkelijke wit geschilderde ‘Liefdegesticht’ staat op de voorgrond. De zijbeuken werden opgetrokken in 1866. Links de in 1897 gebouwde kapel. De zusters gaven onderwijs en boden sinds 1866 onderdak aan alleenstaande en hulpbehoevende oude vrouwen. Omstreeks 1958 verbleven daar 35 vrouwen, waarvan de oudste 87 jaar was. Na de opening in 1966 van ‘bejaardenhuis’ De Meent, stopte de zusters met dit liefdewerk en met het geven van onderwijs op deze plek. 

Rechts van het klooster, aan de Kloosterstraat, staat als eerste de R.K. Meisjesschool Heilig Hart en verderop aan de Kloosterstraat de boerderij van het klooster. Daarachter twee barakken (noodscholen), de R.K. Kleuterschool H. Maria. Links daarvan ligt de speelplaats, met in het midden een hoge perenboom. In 1973, na de ingebruikname van de basisschool ’t Vossenhol, kwamen de schoollokalen leeg te staan. 

Het vooraan de straat staande stenen schoolgebouw werd gedeeltelijk afgebroken en het meer naar achterstaande gedeelte werd eind 1973 betrokken door Fanfare Wilhelmina, Jongeren Centrum Maddogs en Clubhuis Centrum. (SKW). In 1980 verlieten de laatste Zusters van Liefde het klooster, waarna het na jaren van leegstand en strijd voor behoud in 1987 verbouwd werd tot 24 wooneenheden.
Links van het kerkhof staat de blokhut D’n Langedijk die in november 2020 gesloopt werd voor de nieuwbouw van woningen en appartementen. Rechts daarvan de lokalen van de Mater Amabilisschool, wat later het ‘Vormingsinstituut voor Jongeren Wijchen, Groesbeek en Millingen aan de Rijn’ werd en van 1957 tot circa 1987 bekend stond onder de naam ‘De Klepkooi’. In 1997 startte daar de bouw van de tandartsenpraktijk R. Goldsweer - C. van Straaten en Tandtechnisch Laboratorium J. Kerverze, geopend op 26 november 1997.
Daarnaast verscheen in 2007 het appartementencomplex ‘Spoorzicht’. Links boven de in 1956 gebouwde schoenfabriek Van Loon, later bekend als Zoma. De fabriekshal werd in 2015 gesloopt voor de bouw van een parkeergarage. Naar rechts, aan de Nijverheidweg, de LHNO -school van de scholengemeenschap Groesbeek. Tegenwoordig bekend als het Montessori College.