Wethouder Fleuren en Peter Hubers tekenen overeenkomst. (foto: Peter Hendriks)
Wethouder Fleuren en Peter Hubers tekenen overeenkomst. (foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Mijlpaal in aanpak van

wateroverlast in Breedeweg

BREEDEWEG - Op 23 februari zetten wethouder Fleuren en grondeigenaar Peter Hubers een belangrijke stap in het project ‘Breedeweg maakt ruimte voor water'. Voor ‘Breedeweg maakt ruimte voor water’, een gezamenlijk project met Waterschap Rivierenland, zijn diverse stukken grond benodigd voor de aanleg van sloten en retenties. 

Afgelopen 1,5 jaar zijn met vele landeigenaren gesprekken gevoerdMet een groot aantal grondeigenaren heeft de gemeente onlangs overeenstemming bereikt. Met het afsluiten van een overeenkomst met Peter Hubers kan de uitwerking van Stroombaan 2 doorgaan. 
Essentieel in de aanpak van wateroverlast in de kern Breedeweg is de beschikbaarheid van gronden in het buitengebied, waar het overtollige regenwater naartoe kan worden geleid vanuit en om de bebouwde kern en waar het water kan worden opgevangen en geïnfiltreerd.

Met een groot aantal grondeigenaren heeft de gemeente onlangs overeenstemming bereikt. Wethouder Fleuren: "Het bleek een grote puzzel om de juiste gronden in te kunnen zetten voor onze aanpak. Maar de grote bereidheid van grondeigenaren om in oplossingen te denken en het belang van het dorp voorop te stellen doet me ontzettend deugd. Zo maken we samen goede stappen in dit project. De eerste maatregelen zijn al uitgevoerd en nu kunnen we verder met de rest van de meer dan veertig maatregelen in dit project.”

Afkopen van grond 

De gemeente heeft onder andere grond gekocht van Peter Hubers (zie foto) en andere gronden rond RKSV Groesbeekse Boys en op Klein Amerika. Hierdoor kan Stroombaan 2 uitgevoerd worden volgens plan. Dit is de stroombaan vanaf de Sint-Jansberg/Klein Amerika. Overtollig regenwater dat voorheen bij woningen en de Buurtmarkt tot overlast zorgde, wordt straks weggevoerd en opgeslagen met als doel minder wateroverlast in de kern Breedeweg.