(foto: Archief Gerrie Driessen)
(foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Smederij familie Van Bernebeek aan de Pompweg, 1910

De familie Joannes Mathias van Bernebeek betrekt omstreeks 1880 het aan de Dorpsstraat, afslag Pompweg, gelegen winkelhuis. Jan is smid van beroep en zijn ambacht oefent hij vanaf 1897 uit in de hier afgebeelde ‘smidse’, gebouwd achter het winkelhuis.

Door Gerrie Driessen,
Heemkundekring Groesbeek 

Na het overlijden van ‘Jan de Smid’ in 1898 wordt de zaak voortgezet door de weduwe Van Bernebeek-Janssen, hierbij gesteund door haar kinderen; Jan, Piet, Frans en Gertruida. Zoon Jan (1873) neemt de smederij over, zoon Frans begint daar als ‘rijwielhersteller’ en zoon Piet beheert de winkel, die later door Frans wordt overgenomen. Pal naast de smidse wordt in 1900 een huis gebouwd voor het gezin van de smid Jan van Bernebeek. In die tijd adres Spoorlaan 2, tegenwoordig Pompweg 2. In 1910 wordt voor de smederij de afgebeelde foto gemaakt, waarop ook een paar in de buurt wonende kinderen te zien zijn. Van links naar rechts: Antoon Jacobs, zoontje Jan van Bernebeek (1904 -1978), de leerling loodgieter Karel Ostendorp, de winkelier Frans van Bernebeek die een fiets verkoopt aan de ambtenaar Emm. Houben. In het midden de smid Jan van Bernebeek (1873), die vol trots poseert achter een door hem gesmede ploeg.
Een staaltje vakmanschap. Achter hem tegen de muur staan: ‘Zus’ Schoonenberg, Theo Driessen, Jet Hurkmans, Piet Jacobs, Dora en Antoon van Bernebeek en Bertha Hurkmans. De smederij wordt in 1978 overgenomen door Jan van Bernebeek (1938) die het bedrijf enige tijd later verhuist naar de Ambachtsweg.
De voormalige smederij en de ouderlijke woning komen in handen van installateur Theo van Bernebeek, ofwel ‘Theo van Jan de smid’. In 1998 overlijdt ‘Jan van Jan de smid’ waarmee een einde komt aan een welhaast 120 -jarig begrip: ‘Smederij van Bernebeek’.

Voor informatie zie Rampspoed te Groesbeek pg. 84 en 85 en verder de website ‘erfgoednetbergendal’, zoek onder afbeeldingen ‘Van Bernebeek”.