Huisvesting vluchtelingen Oekraïne

Algemeen

BERG EN DAL - De gemeenteraad van Berg en Dal -in de eerstvolgende vergadering bijeen- verzoekt huisvesting vluchtelingen Oekraïne draagt het college op, actief op zoek te gaan naar huisvesting naar huisvesting voor aan oorlogsgeweld in Oekraïne gevluchte mensen. Aldus het initiatiefvoorstel ondertekend door Kernachtig Groesbeek (nu nog GVP, SG en VOLG), Lokaal nu nog Polderbreed, GJS en VBD


1. De door Rusland ontketende oorlog in Oekraïne levert een enorme stroom vluchtelingen op. Vaak vrouwen met kinderen die huisvesting gaan zoeken in veilige gebieden waarbij de man in Oekraïne is achtergebleven om te vechten tegen agressor Rusland. Deze mensen hebben vaak alles achter moeten laten en doen een beroep op veilige landen om hen te helpen.
2. Beoogd effect. Voorbereid te zijn op het moment dat een beroep gedaan wordt op de gemeente Berg en Dal voor de huisvesting van deze vluchtelingen.
3. Argumenten. Het is een menselijke plicht om mensen in nood te helpen. Omliggende gemeenten Nijmegen en Heumen hebben zich al eerder ingezet bij soortgelijke problemen met onverwachte vluchtelingen stromen. Onze gemeente Berg en Dal dient nu ook verantwoordelijkheid te nemen.
4. Kantekening. Er dient snel gehandeld te worden en mogelijk moeten regels met enige soepelheid worden bekeken.
5. Financiële onderbouwing. Geen zicht op financiële onderbouwing, desnoods een deel van onze reserve inzetten.
6. Communicatie. Een oproep in lokale en regionale kranten en weekbladen en via sociale media aan inwoners om hulp te verlenen en ondersteuning te bieden.