De Solidariteitbijeenkomst bij monument De Evacuatie van Greet Norp.
De Solidariteitbijeenkomst bij monument De Evacuatie van Greet Norp. Foto: Peter Hendriks

Berg en Dal toont solidariteit met Oekraïne

Algemeen

GROESBEEK -Op donderdag 3 maart om 18:30 uur is er een bijeenkomst bij het prachtige Evacuatiemonument – van kunstenares Greet Norp - aan de Mooksebaan in Groesbeek geweest. De gemeenteraad van Berg en Dal, het hoogste orgaan in de gemeente, stond op die avond stil bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in Oekraïne.

Oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Op 24 februari 2022 is Rusland Oekraïne binnengevallen. De raadsleden zijn hier ontzettend van geschrokken. Zij en vele andere inwoners zijn opgegroeid in vrede en veiligheid en hadden het nooit voor mogelijk gehouden dat er een aanvalsoorlog in Europa zou plaatsvinden. Dat het internationaal recht en het zelfbeschikkingsrecht van Oekraïne met zijn democratisch gekozen regering geschonden zou worden.

Bloemstukken

Tijdens de bijeenkomst werden er toespraken gehouden door burgemeester Mark Slinkman en de directeur van het Vrijheidsmuseum, Wiel Lenders. Daarna zijn er bloemstukken gelegd namens de gemeente, de gemeenteraad en het Vrijheidsmuseum.

Naar schatting namen 150 mensen aan deze speciale bijeenkomst deel. De bijeenkomst begon om 18.30 uur en was rond 19.00 uur afgelopen. Het storende van deze bijeenkomst was het verkeer dat over de Mooksebaan reed.