In de ban van de passie

GROESBEEK - In de ban van de passie. Bijzondere lezing en workshop op 29 maart en 2 april in de Protestantse Kerk, Kerkstraat 18 in Groesbeek.

Bachs bijna driehonderd jaar oude Matthäus-Passion kan in ons land rekenen op een brede schare van fans. Nog steeds. In zijn lezing van dinsdag 29 maart 2022 van 20.00-21.45 uur gaat drs. Maarten-Jan Dongelmans, historicus en musicus uit Ewijk, niet alleen in op de oorsprong van die populariteit en de geschiedenis van het fenomeen passie, maar bespreekt hij de muziek, die Bach bij het lijdensverhaal van Jezus Christus schreef, ook inhoudelijk.

Zo komen de opbouw en de structuur van de meerkorigheid, en de bezetting aan de orde. Een en ander zal omlijst worden met de nodige klankvoorbeelden. Zowel klassieke uitvoeringen als opnames waarop de Matthäus-Passion authentiek wordt uitgevoerd.

Op zaterdag 2 april 2022 van 10.00-11.45 uur kunnen liefhebbers vervolgens zelf aan de slag. Onder leiding van dirigent Maarten-Jan Dongelmans worden tijdens een workshop enkele koralen ingestudeerd, dit alles met de voorafgaande lezing in het achterhoofd.

Drs. Maarten-Jan Dongelmans (1957) studeerde geschiedenis en muziekwetenschap in Nijmegen en is al sinds 1983 actief als journalist voor het dagblad De Gelderlander. Als koordirigent geniet hij sinds 1984 bekendheid in binnen- en buitenland.

Graag vooraf aanmelden per mail: w.moll@kpnmail.nl of per telefoon: (024) 397 43 53. Kosten: vrijwillige bijdrage. Richtlijn: tien euro per bijeenkomst, vijftien voor beide bijenkomsten.