Advertentie. (foto: G. Driessen)
Advertentie. (foto: G. Driessen) Foto: G. Driessen

Groesbeeks Café De Amstelbron genoemd in het Verborgen verleden van Huub Stapel’

GROESBEEK - Tijdens het T.V. programma ‘Verborgen verleden van Huub Stapel’ (26-2-2022), kwam aan het licht dat zijn vader hier in 1939 als dienstplichtig soldaat korte tijd verkering had met Lena Kersten van Café De Amstelbron. Stapel kreeg tevens te horen dat het café van zijn vaders liefje te maken had met het Verdinaso, een benaming die hem, zo te zien, onbekend in de oren klonk. 

Door Gerrie Driessen,
Heemkundekring Groesbeek,

Café De Amstelbron werd indertijd uitgebaat door Theodorus (Dos) Kersten en zijn vrouw Anneke Kersten en hun in 1922 geboren tweelingdochters Anna en Lena. In 1932 had het echtpaar Kersten een zaal aan hun herberg gebouwd, die daarna voor de Stekkenbergse buurtschap een uitermate belangrijk trefpunt wordt. Vrijwel direct na de opening werden er ook politieke vergaderingen gehouden, georganiseerd door het ‘Verdinaso’ van Ernst Voorhoeve. 

Deze sinds 1930 actief zijnde en sociaal betrokken kunstenaar en begenadigd spreker genoot hier bekendheid door de oprichting van het plaatselijke Don Boscowerk en sinds 1934 als Nederlandse leider van ‘Het Verbond van Dietse Nationaal Solidaristen’(Verdinaso). In 1935 telde het Verbond hier 117 leden. Het is midden in de economische crisis van de jaren dertig en er heerste een enorme werkloosheid en armoede. Ernst Voorhoeve propagandeerde zijn politieke idealen in Zaal De Amstelbron, waar het er vaak heftig aan toe ging. Voorhoeve verhuisde in 1937 naar Nijmegen. Zijn ‘Verdinaso’ was toen al ingelijfd bij de Nationaal Socialistische beweging (NSB), waarvan de herbergier Dos Kersten een fervent aanhanger was. 

Dit blijkt onder meer door deze op 5 september 1941 geplaatste advertentie in ‘De Zwarte soldaat: blad voor de WA, uitgegeven door de ‘Nationaal –Socialistische Beweging, Weerafdeling’: C.H. Kersten te Groesbeek. Ottenhoffstraat 35, Tel. 10, maakt hierdoor bekend, dat hij zijn huis den naam heeft gegeven ’T Dietsche Huis te Groesbeek, in plaats van Café De Amstelbron. Wegens zijn lidmaatschap wordt Kersten in september 1944, kort na de geallieerde luchtlandingen, gearresteerd en enige tijd geïnterneerd. Hij overleed in 1953 op 63 jarige leeftijd. De zaak wordt succesvol voortgezet door zijn vrouw en de tweeling. Omstreeks 1960 enige tijd als Café -Pension De Amstelbron. Het horecabedrijf was van 1919 tot 1971 in handen van de familie Kersten. Na enige andere uitbaters, werd deze legendarische ‘inrichting voor maatschappelijk verkeer’ in 2015 aan de eredienst van Bacchus onttrokken. Moeder Kersten overlijdt in 1974, dochter Annie in 1988 en Lena in 2003. Beiden zijn ongehuwd gebleven. 

VERWIJZING. Wie meer wil weten over Ernst Voorhoeve, het Verdinaso en de destijdse sociale (wan) toestanden wordt, vindt informatie in het in 1999 te Groesbeek uitgegeven boekje De Dukenburg en zijn bewoners. Wetenswaardigheden over een verdwenen Groesbeekse buurtschap die bestond van 1875 tot 1944, blz. 44 t/m 99. Verder naar: Oud Groesbeek in woord en beeld (1980) blz. 104 t/m 106, en Het Rijke Roomse Leven van de Groesbeekse parochie Cosmas en Damianus, (2004) blz. 137 t/m 139. De veelkleurige geschiedenis van de familie Kersten en hun Café De Amstelbron is beschreven in ‘Groesbeek over Dorp en Herwendaal – Dries en Stekkenberg  (2002) blz. 145 t/m 155. 

 Cafe De Amstelbron. (foto: collectie Gerrie Driessen)
Mevrouw Kersten met haar tweelingdochters. (Foto Klaas Medendorp)