Nieuwbouwplan Molenhoek-Zuid.
Nieuwbouwplan Molenhoek-Zuid.

‘Geen één ruimte voor starters in eigen dorp’

Algemeen

MOLENHOEK - Het woningtekort zorgt ervoor dat er geen ruimte meer is voor starters in eigen dorp. Volgens inwoonster Lotte Hendriks kan dit enkel opgelost worden door op korte termijn (meer) te bouwen.

In Molenhoek-Zuid ligt sinds december 2021 een plan voor een nieuwbouwwijk. Duurzaam, energiezuinig en volgens alle wettelijke kaders. En dat is hard nodig volgens Lotte Hendriks: “Het is noodzakelijk dat het bouwen van nieuwe woningen zo snel mogelijk van start gaat. Nu trekken starters en jonge gezinnen weg uit het dorp waar ze eigenlijk willen wonen. De vergrijzing slaat toe. Als er al een geschikte woning vrij komt, wordt deze vaak verkocht aan mensen buiten Molenhoek. Dit zijn vaak oudere gezinnen met een hoger budget. 50.000 euro overbieden op een tussenwoning is normaal geworden.”

Volgens Hendriks is het noodzakelijk dat er snel nieuwe woningen worden gebouwd voor starters. Hendriks merkt op dat er veel kritische geluiden vanuit de media komen rondom het plan, terwijl de urgentie voor woningen onderbelicht wordt. Dit haalt het tempo eruit terwijl er een sterke wens is voor nieuwbouw onder de bewoners. “Nieuwbouw is erg aantrekkelijk voor jonge gezinnen. Met meer betaalbare nieuwbouwwoningen in Molenhoek kunnen zij in het dorp blijven wonen. Dit biedt niet alleen voordelen voor de bewoners, maar ook voor Molenhoek zelf. Het dorp wordt hier een stuk levendiger van.”

Hendriks hoopt dat het nieuwbouwplan in Molenhoek-Zuid zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. “Alleen zo kunnen we leegloop van Molenhoek voorkomen en de diversiteit en levendigheid in het dorp behouden.”