Lezing ‘In de ban van de passie’ in protestantse kerk Groesbeek

Algemeen

GROESBEEK - In de protestantse kerk, Kerkstraat 18 in Groesbeek vindt op dinsdag 29 maart van 20.00-21.45 uur een lezing over de Mattheüs Passion plaats, gevolgd door een workshop op zaterdag 2 april van 10.00-11.45 uur. De lezing en de workshop worden verzorgd door drs. Maarten Drongelmans, historicus, musicus en koordirigent uit Ewijk.

In de lezing van 29 maart wordt niet alleen ingegaan op de oorsprong van die populariteit en de geschiedenis van het fenomeen passie, maar wordt ook de muziek, die Bach bij het lijdensverhaal van Jezus Christus schreef, inhoudelijk besproken. Zo komen de opbouw en de structuur van de meerkorigheid, en de bezetting aan de orde. Een en ander zal omlijst worden met de nodige klankvoorbeelden. Zowel klassieke uitvoeringen als opnames waarop de Mattheüs Passion authentiek wordt uitgevoerd zullen ten gehore worden gebracht,

Op de aansluitende zaterdagochtend (2 april) kunnen liefhebbers vervolgens zelf aan de slag. Tijdens de workshop worden enkele koralen ingestudeerd, dit alles met de voorafgaande lezing in het achterhoofd.

Iedere muziekliefhebber is van harte welkom in de prachtige historische kerk! Graag vooraf aanmelden per mail: w.moll@kpnmail.nl of per telefoon: 024 3974353. Kosten: vrijwillige bijdrage. Richtlijn: 10 euro per bijeenkomst, 15 voor beide bijenkomsten.