Treurwilg nabij de protestante kerk in Groesbeek. (foto: Gerrie Driessen)
Treurwilg nabij de protestante kerk in Groesbeek. (foto: Gerrie Driessen) Foto: Gerrie Driessen

Treurwilg met een verhaal

GROESBEEK - Een treurwilg met een verhaal. De boom is namelijk gepland eind december 2014 wegens het teloor gaan van de naam ‘Gemeente Groesbeek’. Een gevolg van de gemeentelijke fusie tussen Groesbeek, Ubbergen en Millingen en de invoering van de naam ‘Gemeente Berg en Dal’ per 1 januari 2015.

Door Gerrie Driessen,
Heemkundekring Groesbeek

De plantingsceremonie vond plaatst in het kader van de manifestatie ‘Een en al Groesbeek', een symbolisch slotakkoord voor Groesbeek, dat op 28 december 2014 gehouden zou worden. Hiervoor was door zes wijkcomités een uniek programma georganiseerd waarbij alle kernen: Stekkenberg, Dorp, de Horst, Breedeweg, Berg, en Dal en H. Landstichting zich zouden presenteren. Hiertoe was op het Marktterrein een feesttent met groot podium geplaatst. Voorafgaande aan de manifestatie zou aan de Kerkstraat, op initiatief van Stef van de Poll, om 13.30 uur een treurwilg worden gepland. Precies op de plaats waar de Groesbeek ontspringt, vlakbij de historische kerk. Tegelijkertijd zou onder deze boom in een metalen kist (te beschouwen als een tijdscapsule) eigentijdse voorwerpen en het draaiboek van de festiviteiten worden begraven. Helaas kon de geplande manifestatie door harde wind en sneeuw en het instorten van de feesttent niet doorgaan. Om er toch iets van te maken, trok een kleine delegatie, waaronder Stef van de Poll en andere leden van de schutterij St. Hubertus, naar de één dag eerder geplante treurwilg. Daar werd onder barre weersomstandigheden de jonge treurwilg stevig aangestampt in de Groesbeekse aarde.

De tijdscapsule kon pas eind maart 2015 bij de boom begraven worden en toevallig weer onder slechte weersomstandigheden. De Gelderlander van 31 maart 2015: ‘Afgelopen weekeinde vond ondanks de aanhoudende regen de herkansing van de afscheidsceremonie plaats. Volgens de burgervader Harry Keereweer moet echter niet getreurd worden. ‘Want Groesbeek blijft altijd Groesbeek’, zei hij. Zes kernen kwamen samen om een oorkonde in een kist bij de treurwilg te begraven. Op de oorkonde is het einde van Groesbeek (als zelfstandige gemeente) beschreven. (Bijgesloten wordt het boek In het welbegrepen belang der gemeente. Lokaal bestuur in Groesbeek ca 1750- heden  van Toon Bosch en Sjef Schmiermann). 

Zes kinderen uit de Groesbeekse kernen De Horst, Breedeweg, centrum, Stekkenberg, Berg en Dal en H. Landstichting gingen samen met Keereweer met spades aan de slag. En hierna ging een wandelende parapluzee, gewapend met zes fakkels, richting het Zoma-gebouw om daar een grote vlam aan te steken. Volgens burgemeester Keereweer symbool voor het ‘vurige karakter van het dorp’. Het evenement ging binnen in het voor de sloop genomineerde gebouw verder’ (… ), aldus de Gelderlander. Vermeldenswaardig is verder dat buiten het gebouw verschillende partytenten stonden opgesteld waarin verschillende historische - en buurtverenigingen verenigingen zich manifesteerden. Dit alles en het verhaal achter de hierbij afgebeelde boom, zal anno 2021 menigeen onbekend zijn.