Afbeelding

Belangengroep Mook / Molenhoek blijft politiek kritisch volgen

Politiek unaniem tegen weg Spoorzone

MOOK EN MIDDELAAR - Tijdens de verkiezingen in de gemeente Mook & Middelaar was het behoud van de natuur in de spoorzone achter het treinstation in Molenhoek een belangrijk thema. Boomm (Belangengroep Onze Omgeving Mook Molenhoek) had vooraf voor veel aandacht voor de spoorzone gezorgd. De rondgebrachte folders en een advertentie in Hét Gemeente Nieuws voor de verkiezingen leverden veel positieve reacties op. Gevolg: nog meer handtekeningen tegen een weg door de spoorzone – inmiddels bijna 2.000.

De aandacht voor de Spoorzone was voor de Mookse coalitie aanleiding om zich scherper uit te spreken: vóór de natuur en tegen de weg. Zo schreven de coalitiepartijen, DGP, PvdA en GroenLinks aan Boomm in een gezamenlijke brief van 12 maart op Facebook dat zij geen weg door de Spoorzone willen. De PvdA en GroenLinks willen dat de Spoorzone de bestemming ‘natuurgebied’ krijgt. De DGP verklaart “geen voorstander van de weg” te zijn maar houdt nog een slag om de arm over een natuurbestemming, om geen onomkeerbaar besluit te nemen. De conclusie is dat, samen met de VVD, geen van de vier partijen in de nieuwe Gemeenteraad deze weg ziet zitten. En ook alle partijen van Berg en Dal spraken zich in het Gelderlander-debat van 8 maart tegen de weg uit.

In principe is dat goed nieuws voor natuur, leefbaarheid en verkeersveiligheid. Tegelijkertijd laat de coalitie in Mook in haar reacties op verschillende burgerinitiatieven zien - zoals die van Boomm - dat zij grote moeite heeft met mondige burgers. Ook nemen deze partijen geen afstand van lopend onderzoek naar de 5a-variant. Daarom blijft Boomm alert en zal zij de partijen en het nieuwe gemeentebestuur aan hun beloftes aan de kiezer blijven herinneren.